Äntligen är Renaults Megane-kombi här

Det kändes redan där och då, i Portugal, att Renaults nya mellanklassmodell Megane egentligen handlade allra mest om kombin. För även om Megane säljer bra till många olika kunder är det en billig och stor kombi som de svenska bilköparna är allra mest nyfikna på.

Megane delar plattform med de större bilarna Talisman och Espace. Det betyder också att Megane-kombin får tillgång till 4C-tekniken där bland annat alla fyra hjulen kan svänga. Det är förstås spännande och största anledningen till att vi väljer den utrustningsnivån på testbilen i Danmark.

Sen är det en annan sak att 205 hästkrafter från en bensinmotor i en mellanklasskombi kanske är att skjuta över målet.

Detsamma kan man säga om det i och för sig sköna och riktigt skålade sportstolarna och paddlarna på ratten. Paddlarna är för övrigt lika mycket felmonterade här som de var i vanliga Megane GT.

BETYG+BILDER: Så bra är Megane i 10 kategorier

Finns snällare versioner av bilen

Renault utnyttjar effektivt sin motorsportsatsning med flera sportiga versioner av Clio och Megane och för svenska bilköpare som kanske inte lever och andas formel 1 kan det tyckas lite märkligt med så här sportiga familjebilar.

Men det finns förstås snällare motorer och vanliga stolar. Det är i GT-versionen som Renault tar ut svängarna men det är också där vi kan testa en del av den nya tekniken, som fyrhjulsstyrningen.

Jag upplevde styrningen något besvärlig i både Talisman och Espace och framför allt handlar det om att styrningen plötsligt är oerhört snabb. Gör du en undanmanöver så kommer du att bli överraskad. Men i vanliga situationer hjälper den till att göra bilen lätt och enkel i låga farter.

BETYG+BILDER: Så bra är Megane i 10 kategorier

Snyggare som kombi

Precis som vanliga Megane är det här en låg bil vilket kan vara störande för de som vill ha ett högt insteg. Men den låga bilen betyder också samtidigt ett lågt och helt platt lastgolv i bagageutrymmet. Bakdörrarna är breda vilket i alla fall underlättar insteget i det rymliga baksätet.

Multi-sense-systemet känner vi igen nu från andra Renault-bilar på samma plattform. Här kan du skräddarsy din bil men också välja olika körlägen enkelt på den stora bildskärmen. Gasrespons, motorljudet och styrningen påverkas men framför allt ändras instrumenteringen och färgerna. Comfort-läget ger dig på köpet lite massage i stolen.

Megane tillhör också de där modellerna som blir snyggare som kombi. Designen behövde den extra tyngden för att komma till sin rätt.

BETYG+BILDER: Så bra är Megane i 10 kategorier

Byta till nya Megane? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar