Allt om bilar provkör nya Nissan Micra

Provkörningen skedde i början av september cirka 15 mil nordost om Barcelona på den karga spanska landsbygden.

Provkörningssträckan var 3,6 mil och gick dels på slingriga och mycket kurviga vägar och dels på raka motorvägar, där jag som mest kom upp i 140 kilometer i timmen.

Förutom den mest påkostade versionen av Nissan Micra – Techna Petrol – provkörde jag även budgetvarianten Micra Visia Diesel på samma vägsträcka.

Jag upplevde ingen större skillnad mellan bilarna när det gäller köregenskaper. Båda kändes stabila med bra balans och väggrepp. Ratten svarade snabbt i båda bilarna och kändes – liksom växelspaken – behaglig i handen. Jag satt också bekvämt i förarsätena.

”Du var först”

Det enda jag upplevde som negativt, var den breda A-stolpen höger fram i Techna Petrol. Den störde sikten en aning.

När jag kom tillbaka till utgångspunkten efter provkörningen av Nissan Micra Techna Petrol sa ingenjören Adam Robertson, som suttit i passagerarsätet.

– Du var först.

Med det menade han att jag blev första journalist i Europa att få känna på den mest prestigefylla varianten – Nissan Micra Techna Petrol.

Det kändes kul och lite speciellt att få höra förstås, men jag tänkte inte i de banorna när jag satte mig bakom ratten i den.

Jag var mest nyfiken på hur bilen skulle kännas och vad jag skulle kunna säga till den medföljande Nissan-duon – Paul Robertson och Yamaguchi-San (chefsingenjör). Båda var nyfikna på mina synpunkter under körningen.

Dessutom gällde det att vara ordentligt uppmärksam på vägen. Nissan-folket hade varnat för att det kunde dyka upp både djur och traktorer i vägbanan.

Bilen var för övrigt maskerad i ett svart-vitt kamouflage. Det var även syskon-varianten Visia Diesel.

LÄS MER: Exklusiv inblick: Utvecklingen av nya Nissan Micra

Inte helt färdiga

I bilbranschen är nyfikenheten stor på nya modeller från många håll – inte minst från konkurrerande biltillverkare och fotografer från biltidningar och motorsajter.

Dessutom var ingen av de båda Nissan-varianterna helt färdigutvecklade vid den här tidpunkten.

– Bilarna är utvecklade till 95 procent, sa Paul Robertson.

Han har varit med i utvecklandet av de nya Nissan Micra-varianterna från början och berättade att fokus legat på säkerhet och komfort i första hand.

Säkerhetssystemet i Nissan Micra Techna Petrol – Safety Shield technology – varnar när du bryter vägens mittlinje. Då tjuter det till ordentligt. Det tjuter även till om du kommer för långt ut åt sidan på vägen – fast då inte lika högt.

Komforten handlar mycket om det ska kännas skönt och både sitta och att köra.

– Det är viktigt med sköna säten, sa ingenjören Norman Snowdon under min provkörning av Nissan Micra Visia Diesel.

Bilarna är redo

I provkörningen av nya Nissan Micra-varianterna ingick för övrigt även konkurrentbilarna Renault Clio och Volkswagen Polo – den sistnämnda var högerstyrd och jag tvingades växla med vänster hand. Puh, det hade jag aldrig gjort tidigare. Den körningen gick inte i racerfart.

Nissan-ingenjörerna har studerat de främsta konkurrentbilarnas för- och nackdelar för att kunna ta med sig av det bästa till nya Nissan Micra.

Nu är deras utvecklingsarbete klart.

Och bilarna är redo att stå på egna hjul.

 

Sugen på en Nissan? Se vad din gamla bil är värd här

Lämna ett svar