8 miljoner airbags kan vara farliga

Det är National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, som sköter utredningen.

Sedan juli förra året har de utrett 490 000 fordon efter två olyckor där krockkuddarna spruckit. Då handlade det om en 2004 Kia Optima och en 2002 Chrysler Town & Country.

Men nu blir utredningen större och mer omfattande.

LÄS MER: Toyota använder barn i virtuella krocktester

 

Åtta miljoner bilar drabbas

Bakgrunden är ett dödsfall i Kanada förra månaden där det nu har bekräftats att krockkudden sprack även där.

Således ska ytterligare åtta miljoner bilars krockkuddar nu utredas från biltillverkarna General Motors, Fiat Chrysler Automotive, Hyundai Motor och Kia Motors, skriver Automotive News.

– Insamlingen och kontrollen av krockkuddarna är en del av vårt arbete med att fastställa orsaken till varför de spruckit, säger NHTSA:s talesperson Bryan Thomas.

Ska ha manipulerat tester

Krockkuddarna i fråga kommer från företaget ARC och alltså inte det skandalomsusade japanska företaget Takata. Enligt NHTSA har de sett tydliga skillnader i designen mellan ARC:s krockkuddar och Takatas dito.

Förra månaden framkom det uppgifter om att Takata ska ha manipulerat tester av krockkuddarna i syfte att ge sken av att de fungerade bättre än vad de faktiskt gjorde.

– Vi har funnit exempel på vad jag skulle kalla selektiv redigering, där de har utelämnat resultat, sa Brian O’Neill som granskar ärendet.

Flera miljoner bilar har återkallats i vad som är en av de största bilskandalerna i världen. I juni tvingades Toyota återkalla 490 000 bilar på grund av krockkuddarna och är nu uppe i 17 miljoner återkallade bilar sen skandalen briserade.

Dags för en säkrare bil? Se vad du kan sälja din gamla bil för här

Lämna ett svar