4 nya Ford Fiesta kommer till sommaren

Fords svenska återförsäljare satt bänkade i den stora hangaren på Fords fabriksområde i Köln är nya Ford Fiesta rullade in för stor världspremiär. Och det är lite upp till bevis för de svenska Ford-handlarna när det gäller Fiesta.

Ute i stora Europa är Fiesta den mest sålda småbilen, före bilar som VW Polo, Fiat 500, Peugeot 208 och Renault Clio. Men i Sverige parkerar Fiesta på en lite förnedrande åttondeplats.

LÄS MER: Sista chansen att byta till vinterdäck

Dyrare och exklusivare småbil

Men kanske ska nya Fiesta ändra på allt det där. Och kanske räcker det med en tuff Active-variant – en Fiesta med crosscountrystuk – för att få fart på affärerna ute i landet.

Ford tänker sig nya Fiesta som en något dyrare och exklusivare småbil nu när Ka+ växt till sig och blivit i praktiken lika stor. För en något högre prislapp ska du få en hel del teknik i nya Fiesta, teknik som du annars hittar i betydligt dyrare bilar.

Nästa år blir EuroNCAP tuffare i sin bedömning av olika förarstödsystem men Fiesta har tagit höjd för det för att vara säkra på att få sina fem stjärnor. Bland tekniken som ska finnas på Fiesta mörks autobroms med igenkänning av föremål och personer, filkörningsassistent och mycket mer.

Designen har ändrats bara en aning och tydligast är att grillen nu allt mer liknar en korsning mellan en Aston Martin och en Kia.

Förbättrade köregenskaper

Inredningen har setts över ordentligt och när jag spanade in genom sidorutan såg jag en betydligt rakare och stilrenare instrumentbräda med en stor och dominerande bildskärm i mitten.

Ford har förbättrat köregenskaperna genom att trimma till detaljerna i chassit. Under huven sitter bland annat den hyllade enlitersmotorn på tre cylindrar som under 2017 kommer att få teknik för cylinderavstängning.

Nya Ford Fiesta ska visas för resten av världen på bilsalongen i Genève vilket betyder säljstart i Sverige tidigast framåt våren eller sensommaren. Ford i Sverige kommer att välja bort tredörrarsvarianten och satsa mer på de välutrustade femdörrarsbilarna.

LÄS MER: Volkswagen avslöjar sin nya toppmodell

Lämna ett svar