VW:s och Suzukis samarbete ett fiasko

Äktenskapet mellan Volkswagen och Suzuki knakade i fogarna rätt snabbt efter att de ingått avtal 2009.

Tanken var att VW skulle hjälpa Suzuki med utveckling av nya bilar och ny teknik och att Suzuki skulle vara en dörröppnare för VW på den viktiga indiska marknaden.

Samarbetet resulterade inte i ett enda konkret projekt och redan 2011 visade, enligt VW, Suzuki prov på illojalitet mot avtalet då de köpte dieselmotorer från Fiat.

Sedan dess har parterna kämpat för att ta sig ur avtalet, bland annat i olika domstolar.

BILTEST: Vi kör nya Suzuki Vitara – betyg och bilder!

Bråk in i det sista

Nu står det klart att VW ska sälja sina 19,9 procent i Suzuki till ett värde av cirka 30 miljarder kronor. Suzuki har fått ta den mesta skulden för skilsmässan då flera bedömare menar att kulturen inom Suzuki inte lämpar sig för samarbeten.

Fiat är ett av företagen som uppvaktat både VW och Suzuki men planerna har skrotats.

Och in i det sista bråkar Suzuki och VW. Volkswagen hävdar att de kan sälja sin andel till vem som helst medan Suzuki menar att det i avtalet står att det är de som ska köpa tillbaka aktierna.

Suzuki vill vara självständiga

Fiat och dess vd Sergio Marchionne sägs vara mycket angelägen om ett samarbete med Suzuki medan talesmän för den japanska tillverkaren säger att nu är det dags at kämpa för självständighet och att Suzuki har tillräckligt med ekonomiska muskler för att stå på egna ben.

Efter den misslyckade affären kan det bli aktuellt för VW-koncernen att leta efter ett annat lågprismärke som komplement till de märken som finns i gruppen.

Det är också troligt att Suzuki kommer att leta efter andra partners för att ha råd att utveckla teknik för bränslecellsbilar och automatisk körning.

Lämna ett svar