"VW-skandalen är bara toppen på ett isberg"

Dieselskandalen har än så länge bara handlat om nox-gaser och regler i USA. Men enligt organisationen T&M finns det uppgifter om att tillverkare även kan ha fuskat gällande CO2-utsläpp, som regleras hårdade än Nox i Europa.

Det T&M baserar sin analys på är de stora skillnaderna i CO2-utsläpp mellan tester gjorde i laboratorium och enligt den fastlagda körcykeln och tester som gjorts i verklig trafik.

Märkliga skillnader

EN rapport från T&M tar upp frågan och även om rapporten inte slår fast att tillverkarna fuskat så anses det märkligt att skillnaderna i utsläpp kan vara så mycket som 40 procent.

T&M ska ha gjort tester med bilar från Mercedes, BMW och Peugeot/Citroën där vissa modeller behövt 50 procent mer bränsle än det som uppgetts i förbrukningsdeklarationen.

I en ny rapport säger T&M att skillnaden nu är så står att den inte kan förklaras bara med testmetoder och körbeteenden.

Vill få ner värden

Anledningen till att tillverkarna vill få ner sina CO2-värden till varje pris är eu:s allt tuffare krav och med stora bötesbelopp för de som inte når målen.

Enligt T&M:s tester skulle bara Toyota klara EU:s krav på 130 gram CO2 per kilometer. EU har också bestämt att gränsen ska vara 95 gram CO2/km år 2021, detta sedan Tysklands Angela Merkel tvingade fram ett års fördröjning på skärpningen i regelverket.

Bilbranschorganisationen Acea har förklarat skillnaderna med att de testmetoder och den körcykel som används i dag utvecklades under 1980- och 1990-talet och att testmetoden inte tar hänsyn till dagens moderna teknik för att begränsa utsläppen.

Lämna ett svar