VW-fusket gäller även sålda bilar i Europa

Kort efter att det avslöjats att 500 000 bilar sålda i USA hade manipulerad mjukvara för att lura avgastester gick Volkswagen ut med att totalt 11 miljoner bilar sålda världen över omfattas av fusket.

Nu kommer uppgifter om att manipulerade bilar sålts också i Europa. Tysklands transportminister Alexander Dobrindt säger att han blivit informerad om att dieselbilar med 1.6- och 2.0-litersmotorer sålda i Europa också har manipulerad programvara installerad. Än så länge är det oklart hur många bilar det rör sig om. Alexander Dobrindt meddelade också att slumpvisa tester nu ska genomföras inte bara på bilar tillverkade av Volkswagen utan även bland andra biltillverkare.

Skadestånd kan vänta också i Europa

I USA står det redan klart att Volkswagen kommer att få betala mycket stora skadestånd. USA:s justitiedepartement har dessutom inlett en brottsutredning.

Nu kan samma sak ske i Europa. Den stora frågan är om Volkswagen har manipulerat de europeiska testerna också.

EU-kommissionen meddelar att alla EU:s medlemsländer, i spåren av VW-skandalen, uppmanas genomföra undersökningar av eventuellt fusk med bilars avgassystem.

– Vi uppmanar alla medlemsstater att genomföra en undersökning, säger Lucia Caudet, taleskvinna för EU-kommissionen, enligt Reuters.

Kommissionen överväger också att ändra EU:s system med typgodkännande av avgasutsläppen när nya bilmodeller släpps på marknaden.

Namnger skyldiga på fredag

På fredag sammanträder Volkswagens styrelse för att utse Martin Winterkorns efterträdare. Volkswagen ska också namnge de ansvariga för avgasskandalen, avslöjar två källor för Reuters. Styrelsen uppgav i går att Martin Winterkorn inte har känt till att bilarna ska ha manipulerats.

Lämna ett svar