VW förstod att de var avslöjade – förra året

Martin Winterkorn försöker rädda sig kvar som vd för Volkswagen. Men efter nya avslöjanden så blir det svårt för Winterkorn att sitta kvar. Frågan är snarare vilken efterträdade som styrelsen kan hitta som inte har smittats av skandalen. Risken är uppenbar att det inom kort kommer fram uppgifter om att även andra märken inom gruppen har använt mjukvaran som manipulerar resultatet av utsläppstesterna.

Och då hjälper det inte om VW:s styrelse ersätter Winterkorn med till exempel Porsche-vd:n Matthias Muller.

Volkswagen valde att inte erkänna direkt

De nya uppgifterna från USA är också besvärande för VW. En liten forskargrupp upptäckte mjukvaran och VW upptäckte att gruppen hade förstått – och det här var förra året.

VW valde då att inte göra något, inte erkänna direkt, utan hoppas att det skulle gå att undvika en skandal.

Det gör sällan eller aldrig det.

Att mjukvaran är rent bedräglig då den känner av om bilen testas i en körcykel utan att ratten gör utslag känns också som besvärande. Smart men mycket tydligt för att luras. Det går inte att förklara bort.

LÄS MER: Volkswagen i Sverige lägger locket på – Romson kräver svar

Winterkorn är ingenjör med djupa kunskaper

Det är också besvärande att gruppens vd Martin Winterkorn varit vd för märket Volkswagen under så många år och att han också haft en profil som ingenjör. Hela VW-gruppen vill vara ett ingenjörsstyrt företag och de lägger alltid stor vikt vid tekniken. Då blir det också svårt att fly undan och skylla ifrån sig när det är en teknisk detalj som gått snett.

Även i Sverige har det handlat om skadekontroll då Volkswagen försökt lugna och skapa en ”vänta och se”-atmosfär. Jag förstår att de måste det men det blir rentav löjligt att prata om att bilarnas säkerhet inte påverkas av mjukvaran och att det inte finns någon risk att köra VW-bilarna.

Hela grunden i VW-imperiet är skakat

Jag gissar att VW nu förbereder sina advokater på långa och dyra processer där bilägare vill lämna tillbaka sina bilar och få skadestånd.

VW kan också räkna med mycket upprörda handlare som nu får klä skott för vad VW:s ingenjörer hittat på.

Förtroendet är raserat på så många områden.

Jag tror knappast att det räcker med att ersätta Winterkorn. Hela grunden i VW-imperiet är skakat och det ska bli intressant att se vilken roll olika maktspelare tar.

Lämna ett svar