VW backar själv med släpet – så funkar det

Det låter förstås lite för bra för att vara sant. Att bilen ska kunna backa in släpet åt dig. Men Volkswagen har verkligen försökt att lösa det eviga problemet.

Systemet kallas Trailer Assist och använder sig av kameror och backsensorer. Du styr systemet på samma sätt som du använder VW:s parkeringsassistans.

Lägg i backen och tryck på en knapp. Det dyker upp en symbol i instrumentpanelen som berättar vilken vinkel släpet har mot bilen. Här ställer du in den vinkel du vill ha med hjälp av knappen för sidobackspeglarna.

Måste fortfarande ha koll

Men det gäller att ha koll på släpet. Bilen och systemet ser till att släpet får den vinkel du har ställt in – men det undviker förstås inte hinder på vägen. Och det här kan vara lite knepigt i början.

Du måste titta mycket på släpet i backspegeln och hålla koll på vinkeln.

Vi testade att backa rakt bakåt, utan någon hand på ratten, cirka 20 meter och det var inga problem alls. Sen ställde vi in knappt 90 graders vinkel på släpet och började backa – för att simulera till exempel en vändning i en korsning.

När släpet vänt runt och står rakt igen gäller det att ställa in noll graders vinkel – alltså rakt bakåt igen. Då ser systemet till att räta upp bil och släp till en rak linje.

Pyssligt – men det fungerar

Som sagt, det fungerar men det är lite pyssel – speciellt om inte bil och släp kan stå rakt när du börjar. Och du behöver lära dig ditt släp, vilka vinklar som gäller.

Men för en ren nybörjare så är det bra att få hjälp också med det enklaste – att backa rakt bakåt. Det behövs faktiskt då och då ute i trafiken.

Trailer Assist fungerar lika bra på alla typer av släp och kärra och så klart också på husvagnar och hästkärror.

Jag hoppas att andra tillverkare följer efter och på sikt är det förstås bra om det går att montera sensorer och backkameror även på släpet och enkelt integrera det med system som Park Assist och Trailer Assist.

Då kan bilen verkligen backa in släpet åt dig.

Lämna ett svar