Volvos uppblåsbara barnstol stöter på patrull

När Volvos uppblåsbara barnstol presenterades för lite mer än ett år sedan rönte den stor internationell uppmärksamhet. Den bara fem kilo tunga skapelsen blåser upp sig själv på mindre än 40 sekunder och kan packas ner i en normalstor ryggsäck.

Får inte önskad certifiering

Tanken är att den ska ge samma säkerhet som de bästa bakåtvända barnstolarna, utan det omfattande montage som de hårda motsvarigheterna brukar innebära. Det innebär att man enkelt ska kunna ta med den vid utlandsresor, taxiresor eller vid andra tillfällen då en säker barnstol vanligtvis inte finns tillgänglig.

Men yttre omständigheter håller den tillbaka. På grund av hur den är konstruerad har man inte lyckats nå målet om att få den universellt säkerhetscertifierad för att använda i andra bilar än Volvos egna.

– Vi hade aldrig gjort den om den inte var minst lika säker som de bästa bakåtvända stolarna på marknaden i dag. Men vår uppblåsbara stol sitter fast i sätet framför i stället för att ha ett stödben, och i certifieringsmyndighetens testmetoder ingår inget framsäte, säger Karin André, chef för Volvos innovationsavdelning.

Börjar bli klar

Jan Wenäll, forskningsingenjör på VTI, bekräftar att det är så testerna går till för att en stol ska få en universell säkerhetsmärkning.

– För att få användas i alla bilar måste barnstolen klara av att göra jobbet själv. Man förutsätter att framsätet är jätteklent för att alla bilar ser olika ut. Men det finns universellt godkända stolar som man exempelvis lutar mot en instrumentbräda, säger han.

En möjlig väg framåt är att tillverka ett stödben till den uppblåsbara stolen, även om det skulle minska mobiliteten något, förklarar Karin André. Annars är den i stort sett klar.

– Vi vill så klart ha ut den så snabbt som möjligt. Men vi ska jobba lite mer med bältet och pumpen, bland annat försöker vi att göra så att den blir ännu mindre när den vecklar ihop sig. Men det tekniska går ganska snabbt att göra, säger hon.

Nu letar Volvo efter en partner för att sätta den stolen i massproduktion. Än har man inte kunnat tillkännage något lanseringsdatum, men när det är dags hoppas Volvo på att kunna tillverka den i stor skala för alla bilar.

Lämna ett svar