Volvo XC90 – vi testar nya smarta systemet

Det är Volvo XC90 som är först ut med det nya City Safety-paketet, som blivit samlingsnamnet för Volvos alla automatiska bromsfunktioner. Och det är här vi hittar världens första system som upptäcker mötande bilar när man ska göra en vänstersväng – och bromsar för att undvika eller mildra kollisioner.

Bakom ratten på nya XC90 rullar vi ut på Volvos testanläggning i Hällered, utanför Borås. Vi ska få uppleva hur systemet arbetar i verkligheten. Det är blött och kallt, bara ett par plusgrader. I luften hänger snöblandat regn, trots att vi är i mitten av april. Greppet i asfalten är uselt när vi ska simulera en vänstersväng med den stora suven. En mjuk låtsasbil som ska illustrera ett mötande fordon dras fram med en vajer i ett spår i marken. Den ser ut som en blandning av Ahlgrens godisbilar och en Volvo V50. Och det är den här låtsasbilen vi ska sikta på när vi gör en vänstersväng med XC90.

 

LÄS OCKSÅ: Så här lyxigt har du aldrig åkt i en Volvo

Hade blivit allvarlig olycka

Den lilla bilen sätter fart och när den närmar sig korningen låtsas vi att vi inte ser den och trycker ner gasen. Sen påbörjar vi en vänstersväng som i det verkliga livet förmodligen hade resulterat i en allvarlig olycka. Men precis innan vi kolliderar nyper XC90 åt bromsarna och vi stannar, bara några decimeter från det mötande fordonet. Vi upprepar i lite högre hastighet och får samma resultat: XC90 bromsar och undviker att kollidera med den mötande bilen.

Systemet bromsar dock inte i alla situationer. Om elektroniken gör bedömningen att föraren själv kan hantera situationen händer ingenting. Och under demonstrationen på Hällered lyckas någon provocera systemet så att XC90 stötte i det mötande fordonet några gånger. Aldrig någon fullträff, men fullt tillräckligt för att det skulle kunna ha inneburit en olycka i verkligheten.

 

LÄS OCKSÅ: Så hyllas Volvo XC90 av internationell press

Gasar aldrig själv

– Bilen bromsar bara när det inte är möjligt för föraren att gasa sig ur situationen. Och bilen gasar aldrig själv, den bara bromsar, berättar Mattias Bengtsson, en av personerna bakom systemet.

Volvos nya City Safety arbetar med en kombination av kamera och radar för att läsa av verkligheten. Volvo har byggt upp ett stort antal modeller och olika scenarier för att skapa en bank av tolkningsmöjligheter för systemen att arbeta efter.

– Utmaningen för oss har varit att detektera det mötande fordonet, att vara säker på position och rörelse. Sen handlar det om att sammanfoga informationen, säger Martin Magnusson som ingår i utvecklingsteamet.

 

LÄS OCKSÅ: Vi testar – så bra är nya Volvo XC90

Lämna ett svar