Volvo XC40 – då är den nya suven klar

Med över 75 000 sålda bilar redan i år är nya stor-suv:en XC90 en supersuccé för Volvo. Lagom till bilsalongen i Detroit ska Volvo också visa en ny S90 och i Genève i mars visas nya V90.

På samma SPA-plattform ska Volvo bygga en ny 60-serie och enligt uppgifter presenterade i Allt om bilars podcast så finns redan en S60 färdig i Torslanda.

BILTEST: Vi sätter betyg på nya Volvo XC90 T8

Volvo XC40 först ut i ny satsning

Nästa stora plattformssatsning från Volvo är en ny 40-serie och plattformen som döpts till CMA. Plattformen utvecklades tillsammans med kinesiska Geely i ett helt nytt utvecklingsprogram baserat i Göteborg.

Återförsäljare världen över ropar efter en ny XC40 och enligt uppgifter till Automotive News blir det just XC40 som blir första bil att visas på den nya plattformen. Redan tidigt 2018 – vi kan gissa på bilsalongen i Genève eller på salongen i Peking – ska en ny XC40 vara klar.

Bilen ska byggas i Volvos fabrik i belgiska Ghent men troligen också på Volvos nya fabrik i Chengdu, Kina. Nya V40 och V40 Crosscountry ska komma året efter XC40.

Trecylindrig motor

När Volvos vd Håkan Samuelsson besökte fabriken i Ghent förra månaden – i samband med fabrikens 50-årsjubileum – bekräftade han att Volvo kommer att fortsätta satsningen på sina egna motorer.

Dagens fyrcylindriga motor ska i 40-serien kompletteras med en trecylindrig motor som Volvo redan testkört. 40-serien ska också få laddhybridteknik och teknik för automatisk körning. Enligt Håkan Samuelsson är tekniken för självkörande bilar färdig till modellåret 2020.

Lämna ett svar