Volvo avslöjar: Ska sälja nya motorerna

För drygt fyra år sedan stod Volvo-ledningen inför ett svårt val:

1) Investera stora pengar för att utveckla och bygga en ny egen motorfamilj.

2) Försöka köpa motorer från någon annan.

Enligt från Volvo obekräftade uppgifter fanns det några inom Volvo som ville köpa Mazdas Skyactive-motorer. Men beslutet att bygga eget var, enligt Michael Fleiss, det enda rätta.

– För mig är motorn en så central del av bilen och hela bilen och varumärkets själ. Det går inte att köpa in.

Volvo hade också en historia med motorer från Ford, Citroën/Peugeot och andra. Tillsammans med den nya plattformen blev motorfamiljen central i Volvos sätt att utveckla och bygga sitt nya modellprogram.

Många intresserade av tekniken

I dag ångrar inte någon beslutet, och nu är det Volvo som sitter i en situation där de kan sälja sin teknik till andra.

– Vi har fått förfrågningar, många är intresserade och nyfikna på vår teknik. Vi har i mätningar visat att vi slår många andra och bland annat är den låga friktionen i motorn något som många konkurrenter tittar avundsjukt på, berättar Fleiss.

Michael Fleiss har tidigare arbetat inom VW-gruppen.

– Mina gamla kollegor där är lite avundsjuka i dag. Vi har på kort tid lyckats utveckla något väldigt bra och det gick tack vare att vi är ett litet team som brinner för varumärket.

Enligt Michael Fleiss ska Volvo kunna klara Eu:s tuffa utsläppskrav till år 2020 utan att behöva använda elektrifiering som komplement till bensin- och dieselmotorerna.

– När andra tillverkare behöver el för att komma under gränsvärdena kan vi använda el för att nå ännu längre. Vi har en hel del utveckling kvar att göra.

Lämna ett svar