Volkswagen skakas av chefernas storbråk

Med bara två år på sitt kontrakt som vd för den stora och framgångsrika VW-koncernen hade Martin Winterkorn ställt in sig på en lugn tid fram till att han skulle ta över ordförandeklubban efter Ferdinand Piëch.

Men Piëch verkar inställd på en sista (?) maktkamp inom VW. Piëch var den som en gång löste upp knutarna mellan Porsche och VW samt ordnade till fusionen mellan VW, MAN och Scania efter en lång och utdragen strid om resurser mellan de tre stora lastbilstillverkarna.

Underpresterar i USA

Den utlösande faktorn i det senaste bråket är ett uttalande från Piëch där han meddelade att det ”finns ett avstånd mellan mig och Winterkorn”. Anledningen påstås vara att Piëch är missnöjd med det här:

* Volkswagen underpresterar i USA.

* VW har misslyckats med att köpa Suzuki och har därmed inget eget lågprismärke.

* Utan en billig bil har VW svårt att ta marknadsandelar i utvecklingsländer.

* Winterkorn har inte på flera år lyckats få fart på Seat, trots att nya Leon är ett steg åt rätt håll.

QUIZ: VW:s klassiker – vad kan du om bilarna?

Lönsamheten sjunker

* Lönsamheten har sjunkit ända sedan Winterkorn tog över efter Piëch och är nu så lågt att resultatet kan bli lidande. VW tjänar för lite pengar på varje bil de bygger – och speciellt gäller det Volkswagens egna bilar. Det går bättre för märken som Audi och Skoda.

* Kanske spelar det senaste ryktet att VW skulle vara intresserat av att komma in i formel 1. Piëch kommer inte alls överens med Bernie Ecclestone och det sägs vara den största anledningen till att VW i alla år undvikit F1.

Winterkorn ställer in framträdanden

Nu påstås Audi vara nära att kliva in i F1 för att lösa Red Bulls problem med Renault-motorerna. Att Piëch plockar bort Winterkorn kan vara det veto han lägger för att stoppa Audi från F1.

Maktkampen mellan Winterkorn och Piëch är den stora snackisen i Tyskland och ett styrelsemöte i veckan lyckades inte lösa upp några knutar.

Tvärtom har Winterkorn ställt in ett framträdande vilket tyder på att krisen verkligen är allvarlig.

Lämna ett svar