Vi sätter betyg på nya Volvo S90

Design

Volvo S90 är en riktigt snygg och elegant bil – om vi bortser från den lite märkliga bakdelen är detta den snyggaste modellen från tillverkaren sedan klassikern P1800 kom i början på 1960-talet. Fronten känner vi igen från konceptbilen Coupé Concept.

Säkerhet

Det här är naturligtvis Volvos paradgren och kanske är det här den säkraste modellen hittills. City Safety-systemet har uppdaterats och kan nu upptäcka och undvika djur som till exempel hästar och älgar. Volvo lovar att det ska fungera både i ljus och i mörker.

Motorer

Här är det genomgående de fyrcylindriga tvålitersmotorerna som tillverkas i Skövde som gäller, alltså samma maskiner som finns i XC90. Flera diesel- och bensinversioner med olika effektuttag. Starkaste maskinen är bensinaren T6. Allra bäst är det när den kombineras med elmotor i laddhybriden T8.

Interiör

Redan när suven XC90 lanserades stod det klart att Volvo jobbat hårt och faktiskt lyckats ta sig ikapp sina tyska premiumkonkurrenter. I sedanen S90 har Volvo tagit det hela ännu ett steg framåt. Interiören är snygg, lyxig och upplevs som genuint välbyggd. Det enda vi saknar i baksätet är funktioner för klimatanläggning och ljud. Ett ställbart ryggstöd hade också varit mumma.

Försäljning

Nya S90 kommer inte att bli någon storsäljare i Sverige – inte ens det första året. Laddhybridversionen kommer att hjälpa upp siffrorna en aning. Men det är nya V90 som Volvo hoppas mest på för den svenska marknaden. S90 har ändå goda förutsättningar att sälja bra i Kina och USA.

TV: Volvo presenterar helt nya Volvo S90

Lämna ett svar