Utredning – varannan besiktning kan slopas

Helt nya bilar ska besiktigas efter tre år. Andra besiktningen sker efter ytterligare två år, och därefter är det varje år som gäller.

Men snart kan de täta besiktningarna slopas. Ett EU-direktiv föreslår att en första besiktning ska ske efter fyra år, och därefter vartannat år.

Föräldrade regler

Frågan utreds av Transportstyrelsen, som ska lämna ett färdigt förslag till regeringen redan i slutet av september.

– Tanken med EU-direktivet är att EU-ländernas regler kring bilprovning ska bli mer lika, säger Mats Hjälm utredare på Transportstyrelsen till SVT Nyheter.

Enligt Mats Hjälm på Transportstyrelsen är dagens 50 år gamla regler föråldrade. Bilarna i dag rostar inte lika mycket och är miljövänligare.

– Vi tittar på om bilar som är fem till sex år gamla är i så pass gott skick att bilen bara behöver besiktigas vartannat år i stället för varje år, säger Mats Hjälm till SVT Nyheter.

LÄS MER: Får jag köra obesiktigat hem genom Europa?

Branschen: ”En katastrof”

Besiktningsbranschen är mycket kritisk. För fyra år sedan avreglerades bilbesiktningen, och i dag är 70 procent av aktörerna privata.

– Det är inte ok av staten att först sälja ut verksamheten och sedan halvera marknaden. Det skulle vara en katastrof för branschen, säger Tord Fornander ordförande på bilbesiktningssektionen på Swetic till SVT Nyheter.

Samtidigt varnar Swetic för att antalet fordon med allvarliga brister skulle bli fler på våra vägar.

Enligt EU-direktivet är det upp till medlemsländerna om reglerna ska vara tuffare än dem som föreslås.

Lämna ett svar