Trafikpolisen svarar på läsarnas frågor

Får man verkligen dubbelparkera hur fan man vill. På Norrtullsgatan i Stockholm är det ofta tävling i hur många som kan dubbelparkera samtidigt.

Inte ställer de upp sig på rad utan det är alltid slalom som gäller. Här är 3 bilar men det brukar vara flera runt 11 tiden.

Patrik Carlsson


SAMUEL: Gällande dubbelparkering så klassas det som att man bryter mot ett parkeringsförbud. Parkeringsvakterna väntar in 5 minuter innan de börjar att skriva en parkeringsanmärkning.

Är det däremot så att man har en viss aktivitet som lastning och lossning så väntar de in, och skriver under den tiden ingen parkeringsanmärkning.

Förstår din frustration och det är många som har synpunkter på detta beteende.

 

Hej. Jag är inte ensam om att vara irriterad över kliniskt tomma bussfiler samtidigt som bussarna ligger med oss andra i de två filerna till/från stan på E18 norrut.

Varför gör polisen ingenting åt att bussfilen ignoreras helt? Enda gången den används är när trafiken står stilla, då passar plötsligt bussfilen busschaufförerna.

Alltså är bussar skyldiga att följa påbudsskylten bussfil eller inte (i allmänhet och gällande E18 vid Täby i synnerhet)? Om inte finns det påbudsskyltar som jag kan strunta i som bilist?

Har för en dryg månad sedan provat att ringa trafikpolisen via växeln i Stockholm och fick uppleva att ingen polis kunde svara på frågan ovan.

Gav upp efter femte vidarekopplingen och lade på luren.

Signaturen Otto


SAMUEL: Påbudsmärket för kollektivkörfältet är inget absolut krav att man måste nyttja det även under lågtrafik.

Motsvarande påbudsmärke som har liknande innebörd är påbjuden cykelbana där man tar hänsyn till lämpligheten att välja vägbanan istället för cykelbanan om det skulle vara mer praktiskt för den fortsatta färden.

Alltså inget påbudsmärke där man kan rapportera en busschaufför om denna skulle välja att köra tillsammans med övriga fordon i gles trafikrytm.

Är det så att bussen inte är i linjetrafik har en tidtabell som måste följas så är det inte tillåtet att köra i kollektivkörfältet.

 

Hej! Är det så att jag bara behöver stanna för gående vid övergångsställe o inte cyklister, förutsatt att dom inte går med cykeln ?

Hälsningar Alexander


SAMUEL: Man ska lämna företräde åt cyklande/förare av moped klass II på cykelbana. Dessutom ska man iakttaga väjningsplikt efter cirkulationsplats/vägkorsning mot cyklande/förare av moped klass II som är ute på/skall färdas ut på obevakad cykelöverfart.

 

Hej! Vad gäller ljuset framtill. Skall det vara fast sken, eller får det vara blinkade ljus? Varför gör polisen inga ingripanden om det måste vara fast sken?

Hälsningar Lars Erik

SAMUEL: Ljuset fram ska ha ett fast sken. Oskyddade trafikanter är en utsatt grupp i trafiken och det är självklart att vi bör ha en hög prioritet när vi ser över som i detta fall cyklister beteende i trafiken.

 

Får man köra ut på motorväg med trehjulig moped för att bärga en havererad motorcykel?

Tacksam för svar Bengt

SAMUEL: Kort svar. Inga mopeder på motorvägen.

 

Hej! Jag undrar hur det är med att ha dekal i framrutan till exempel företags logga eller liknande högst upp i rutan?

Med vänlig hälsning, Fredrik

SAMUEL: Ser inga problem att ha en dekal högt upp på rutan om det inte skymmer sikten.

 

Hej. De flesta cyklister cyklar på överngsställen, är det ok.

Mvh Hans Wiechert


SAMUEL: Det är inget förbud att cykla på ett övergångsställe.

 

Hej Samuel. I trafiken i Sverige är att nästan inga förare förstår högerregeln! Detta sker hela tiden i villaområden, parkeringar och på småvägar.

Äldre förare kan detta mycket bättre medan yngre inte alls respekterar den.

Dom flesta förare tror att det betyder att man kör på höger sida! Tycker faktiskt ni skall ta upp detta i en ”TV drive” nu snart!

Med vänlig hälsning, Patrik Falk


SAMUEL: Absolut, ett område där det behövs extra undervisning. Om inget vägmärke anvisar annat så är det högerregeln som gäller i korsningar. Vägens bredd, typ av fordon om det är en fyrvägs eller t-korsning har ingen betydelse. Det är högerregeln som gäller.

QUIZ: Känner du till trafikskyltarna?

Lämna ett svar