Svenskar köper bilar som aldrig förr

Bilbranschen går för högtryck, och försäljningen har nu ökat i 20 månader i rad. Nu tror branschen att rekordet från 1988 kommer att bli slaget – då registrerades 343 963 nya bilar.

Låga räntor och stabil arbetsmarknad är ett par faktorer som BIL Sweden tror ligger bakom försäljningen. Men man nämner också demografiska faktorer.

TOPPLISTA: Här är mest sålda bilarna i år

”Bör planera för fler bilar”

– Vi ser att vissa grupper ökar starkt, till exempel äldre kvinnor, som i många fall för första gången köper en egen ny bil. En annan faktor som driver på marknaden är det sug efter begagnade bilar som uppstår när många nya svenskar börjar etablera sig, skaffar körkort och får inkomster. Sverige har i dag en betydligt större befolkning än rekordåret 1988 och årets försäljningssiffror är därför inte extrema. Den växande bilismen är något samhället bör planera för, säger BIL Swedens vd Bertil Moldén i ett pressmeddelande.

Efterlyser tydliga satsningar

Samtidigt efterlyser bilbranschen morötter för att vi ska välja snålare bilar.

– Den positiva miljötrenden får inte stanna upp. Många fordon sätts på marknaden nu som ska leva i 15 år eller mer. Politikerna är duktiga på att höja skatter, men inte lika bra på att förstärka de morötter som fungerar för att få fler att välja en snålare bil eller hjälpa fram ny teknik. Tydligare satsningar behövs i dag om vi verkligen ska ligga i framkant på miljöområdet om 15 år, avslutar Bertil Moldén.

Lämna ett svar