Svenska rallyt – ingen svensk utmanare i år

Det är lätt att klaga och peka på att det var bättre förr. Inte minst när man pratar om rallysporten. Världsmästaråren med Stig Blomqvist och Björn Waldegård.

Eller de fina åren med Mikael Ericsson, Kenneth Eriksson, Thomas Rådström, Daniel Carlsson, Mattias Ekström, PG Andersson och Mattias Ekström.

Jag ska erkänna att jag gick i gång lite även förra året när Pontus Tidemand jagade en pallplats.

I år – ingenting. Jo, vi har en fin fight i WRC2-klassen men den räknas tyvärr inte när vi pratar världselit.

Har inte nog stöd

Det är lätt att klaga och peka på att Svenska Bilsportförbundet inte gör tillräckligt.

Men lika lite som förbundet ska hyllas för att Marcus Eriksson kör formel 1 ska förbundet sågas för att vi inte har en enda VM-föraren i WRC-klassen.

Jag vill i stället rikta helljuset på bilbranschen.

För när alla de där förarna jag nyss räknade upp slogs i världstoppen hade de starka bilimportörer i ryggen.

Importörer som förstod värdet av att sätta en svensk förare i sin bil under Svenska rallyt. Hur mycket det betydde att svenskhoppet i vår egen VM-tävling körde ett visst bilmärke.

Betydde för bilförsäljningen alltså – för det är det allt handlar om.

Volkswagen, Hyundai, Ford och Citroën tävlar i rally-VM för att de vill sälja fler bilar och för att de vill utveckla ny teknik.

Svenska importörerna gör för lite

Jag tycker att de svenska importörerna av Volkswagen, Hyundai, Ford och Citroën gör för lite för att se till att det finns en svensk förare bakom ratten på ”deras” bil.

Vi kan se i startlistan att det finns bilar och det finns en rad förare som helt uppenbart har bra material och bra förutsättningar att göra resultat i Svenska rallyt. Men de förarna kommer inte från Sverige.

Svenska Bilsportförbundets uppgift är att plocka fram talanger och bära dem så långt de kan. I praktiken handlar det om att skapa förutsättningar för att börja elitsats på rally och nå nationell uppmärksamhet.

Att sen ta steget in i världseliten handlar om pengar och stöd från sponsorer. Och framför allt stöd från de importföretag som har en tydlig koppling till bilmärket. Importföretagen och återförsäljarna.

Toyota ska satsa 2017

Om de svenska importörerna och återförsäljarna av VW, Ford, Hyundai eller Citroën hade bestämt sig för det hade vi haft en PG Andersson eller en Pontus Tidemand i bra bilar i Svenska rallyt och resten av VM-serien.

Toyota kommer av allt att döma att tävla i rally-VM 2017.

Den svenska Toyota-importören och de svenska Toyota-handlarna har plockat fram stöd till svenska talanger tidigare.

Nu har de två år på sig att bli hjältar genom att sätta en svensk förare i en bra bil till Svenska rallyt 2017.

Lämna ett svar