Svensk uppfinning ska stoppa biltjuvar

Nu vill försäkringsbolaget If sätta stopp för stöldligor som siktar in sig på lyxbilar.

– Vi ser att stölderna av lyxbilar ökar. Ofta handlar det om ligor som stjäl bilarna i Sverige och säljer dem i öst, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamheten på If till Dagens Industri.

Lösningen kan bli ett svenskutvecklat spårningssystem. Teknikföretaget Wittra har utvecklat ett chip som döljs i bilen. Chipet har ett eget batteri som räcker mellan 3-6 månader, och kan ange bilens position inom en meter. Chipet larmar så fort bilen blir stulen.

11 fräcka bilstölder – så slog tjuvarna till

Ska vara svårt att hitta chipet

Enligt Håkan Dackefjord som är affärsutvecklingschef på Wittra har den här lösningen fördelar gentemot konkurrenterna. Det finns liknande spårningssystem på marknaden, men biltjuvarna har lärt sig hur man kapar strömtillförseln eftersom de är kopplade till bilens elsystem, och de interna batterierna räcker bara i ett dygn. Dessutom ska Wittras chip vara mycket svårt att hitta.

– Vi har inget avtal med dem ännu, men på sikt kan denna typ av teknik bli ett krav för de mer stöldutsatta bilar som är försäkrade hos oss, säger Lars Silfverswärd.

Lämna ett svar