Svårt för VW att hitta rätt ersättare

I ett officiellt pressmeddelande berättade Volkswagens exekutiva kommitté att Martin Winterkorn slutar som vd. I samma meddelande slog kommittén fast att Winterkorn inte hade någon kännedom om fusket med mjukvaran i dieselmotorerna.

Det är klart att det kan stämma men i en så teknik och ingenjörsstyrd koncern som Volkswagen är det svårt att tro att inte en rad höga chefer visste om hur VW lyckades klara de tuffa utsläppskraven i USA.

Mjukvaran ska sitta i uppskattningsvis 11 miljoner bilar och det är om inte annat Winterkorns jobb att veta hur bilarna klarar av kraven.

LÄS MER: 60 000 bilar med fuskmotor kan finnas i Sverige

Kan bli kvinnlig efterträdare

Nu pågår jakten efter en ersättare och det är här det blir ännu svårare för VW. Det är ett av världens största företag och ett av världens mest kända varumärken som dragits i smutsen och det handlar till stor del om distansering. Att hitta en person som bilköpare, bilägare och återförsäljare kan lita på, en person som verkligen vill klara ut krisen och en person som också har förtroende hos politikerna i Tyskland och Europa.

Jag blir inte förvånad om det blir en kvinna.

Visst, Herbert Diess är ny inom VW och blir det Diess som blir vd kan vi vara säkra på att Diess förra arbetsgivare BMW inte fuskat på samma sätt som VW. Diess vet förstås om det är så och varken han eller VW vill att det om ett halvår eller år visar sig att BMW också fuskat under tiden Diess fanns inom utvecklingsavdelningen.

Signal om att man går in i ny tid

General Motors lät Mary Barry lotsa företaget igenom en stor förtroendekris nyligen med en mängd återkallelser och felaktigheter där GM försökt att undanhålla information och gömma undan problem från myndigheterna i USA.

Kvinnor har en tendens att klara sig bättra undan kriser och de inger förtroende. Jag tror också att det skulle ge en bra signal om att VW nu går in i en ny tid.

Lämna ett svar