Studie: Så bra är säkerhetssystemen

Det blir allt vanligare att nya bilar utrustas med kollisionsundvikande system. Det handlar om kollisionsvarnare, automatiska bromssystem och adaptiva farthållare som automatiskt håller avståndet till fordon framför.

Många modeller har systemen som standard och andra har det som extrautrustning.

If/Volvo har genomfört en studie där de undersökt data från Volvobilar av årsmodellerna 2007 till 2014 som är i trafik i Sverige.

Dramatisk minskning av olyckor

Här framkommer det att antalet kollisioner i upphinnandesituationer minskar med minst 38 procent om bilen har kollisionsvarning, automatiskt bromssystem och adaptiv farthållare.

Samtliga bilar i studien har även varit utrustade med ett system som kallas City Safety, ett automatiskt bromssystem som nu fungerar i hastigheter upp till 50 km/h. Om bilen är utrustad med den senaste generationen av automatiskt bromssystem som kom 2010 minskar risken ytterligare då de här bilarna är inblandade i 45 procent färre kollisioner med framförvarande bil.

VIDEO: Se när nya XC90 klarar tuffa amerikanska krocktestet – får toppbetyg!

Klarar inte alla situationer

De kollisionsundvikande systemen klarar inte alltid att helt undvika olyckor. Men studien visar att även när det blir en smäll bidrar tekniken till att lindra de kollisioner som ändå uppkommer. Det tros leda till färre personskador och färre skador på bilarna.

– Det är tydligt att utvecklingen går framåt och att systemen blir allt mer effektiva. De är viktiga komponenter i arbetet med att nå nollvisionen, säger Irene Isaksson-Hellman, trafikforskare på If, som är ansvarig för studien.

Lämna ett svar