Struntade i varningen – flera döda i olyckor

Skandalen med krockkuddarna från Takata är en av de största i bilindustrin någonsin. Och kanske också en av de dyraste. Det visade sig att den kemikalie – ammoniumnitrat – som används för att blåsa upp airbagen kan påverkas av luftfuktighet och i vissa fall explodera med för stor kraft. Flera dödsfall har kopplats till problematiken, antalet fyra döda har nämnts i flera sammanhang, och flera biltillverkare tvingades återkalla sina bilar. Bland andra handlar det om Honda, BMW, Toyota och Subaru.

”Någon kommer att dö”

Nu har den tidigare anställde Mark Lillie meddelat amerikanska myndigheter att han är beredd att vittna om att hans tidigare arbetsgivare Takata var medvetna om problemen och riskerna redan på ett tidigt stadium och han varnade för vad som skulle kunna hända.

– Vi var med under en kontroll av konstruktionen och uttryckte att kemikalierna som användes inte var lämpliga. Jag sa bokstavligen att om vi går vidare med detta så kommer någon att dö, säger Lillie till Bloomberg.

Sa upp sig från Takata

När Takata ändå valde att gå vidare med konstruktionen sa Lille upp sig från företaget.

– Jag ville inte att mitt namn skulle förknippas med detta, säger han.

Takata har getts tillfälle att bemöta anklagelserna från Mark Lillie, men väljer att avstå. Istället meddelar man att en omfattande utredning nu genomförs för att säkerställa att den nuvarande produktionen håller högsta klass.

Lämna ett svar