Stor begprislista – så mycket är din bil värd

Försäljningen av både nya och begagnade bilar slår rekord månad för månad.

Och de nya bilköparna är – kvinnorna.

Under första kvartalet 2015 ökade försäljningen av begagnade bilar med 6,5 procent jämfört med samma period förra året. Statistiken kommer från bilauktionsföretaget KVD.

Totalt bytte hela 260 569 bilar ägare under årets första tre månader. Trenden följer väl den som syns i nybilsförsäljningen. Siffran är den högsta i Sverige på 15 år och anledningarna är de här:

* Låg ränta.

* Framtidstro.

* Ett uppdämt behov av nyare bilar efter bilkrisåren.

* Fler och fler letar efter en modernare och bränslesnålare bil.

Allt fler bilköp görs av kvinnor, visar statistiken från KVD. Här är den tydligaste anledningen att fler väljer att köpa bil av etablarare handlare och färre från privatpersoner.

LISTA: Begagnade bilar med dolda kostnader

Värdet på mest populära begbilarna

Ovanför kan du se värdet på ett stort antal begagnade bilar. Priserna har tagit fram av sökmotorn för begagnade bilar, autouncle.se. Listan omfattar flera av de mest populära begbilarna i handeln just nu.

autouncle.se kan du också själv värdera din bil.

– Det finns i princip två sätt att värdera en begagnad bil. Antingen utgår man från nybilspris och med hjälp av erfarenhet bedömer att en viss bil med en viss årsmodell borde minska i kronor per mil. Eller så kollar man på marknaden, vad liknande bilar faktiskt säljs för just nu, säger Niels Kristian Schjødt, grundare och utvecklare på autouncle.se

200 000 begagnade bilar har scannats

Autouncle.se använder den senare modellen och skannar den befintliga marknaden av bilar till salu varje dag och sparar upp till 100 parametrar så som pris, miltal, motorstorlek, bränsle och växellåda. Därefter jämförs varje enskild bil med andra liknande bilar till salu efter att orimlig data tvättats bort. På så sätt kan man statistiskt bedöma vad bilen borde vara värd.

Totalt har över 200 000 annonser från åtta svenska webbplatser skannats av för att samla in informationen.

Lämna ett svar