Sommardäck – sista chansen att byta i tid

Reglerna säger att det är tillåtet med dubbdäck på bilen mellan 1 oktober och 15 april. Och bryter man mot detta kan det kosta 500 kronor i böter.

Det finns dock situationer som gör det tillåtet att använda dubbdäck även efter 15 april. Om det råder vinterväglag eller om det föreligger risk för vinterväglag är det helt okej att fortsätta med sina dubbdäck.

– Det finns ju fortfarande platser det är vinter. Ska man till exempel till fjällen och det är vinterväglag där är det tillåtet att köra dubbat. Det är upp till var och en att göra en bedömning om det råder vinterväglag eller inte. Vid tveksamheter är det polisen som avgör det på plats, säger trafikpolisen Samuel Sköldö.

 

LÄS OCKSÅ:

Här är onödiga missen som förstör dina däck

Varning – dina däck kan vara farliga

Alla inte förbjudna

Det är inte alla typer av vinterdäck som nu blir förbjudna. Om du har odubbade vinterdäck, ofta kallade friktionsdäck, så är det tillåtet att fortsätta att köra med dem året runt. Dock är det inte att rekommendera, eftersom de på flera sätt har sämre prestanda än riktiga sommardäck.

– Om du kör med vinterdäck när det är torrt och varmt blir gummiblandningen mjukare. Däcken kan få sämre vägegenskaper och längre bromssträcka, säger Sköldö.

Trots att det är förbjudet att köra med dubbdäck efter 15 april brukar det varje år vara ett antal bilister som fortsätter att köra. Och det är många som bötfälls.

– Ja, de här första dagarna är det inte 100 procent. Det är inte helt ovanligt att man drar över tiden lite, säger Samuel Sköldö.

 

Koll på sommardäck? Här är det viktigaste

 

Här hittar du rätt däck för dig och din bil:

Här är årets bästa sommardäck

Här är bästa budgetdäcken till sommaren

 

Tips till dig som vill byta däck själv:

Så enkelt byter du däcken själv – här är bästa tipsen

  Så skonar du ryggen när du byter däck

Lämna ett svar