Självlagande däck blir standard på VW-bilar

Selfseal heter Michelins nya teknik som innebär slutet för punkteringar – i alla fall om man får tro tillverkaren. Däckets gummiblandning reparerar själv punkteringar och täpper igen hål, lovar Michelin.

Mjuk gummiblandning

Insidan av däcket har ett tunt lager av en gummiblandning som snabbt blir mjuk och kladdig när däcket blir varmt – vilket sker när däcken rullar. Om däcket skulle punkteras av till exempel en spik, tätar gummiblandningen området. Enligt Michelin ska däcket vara säkert att använda även om ett föremål sitter kvar i däcket, så länge trycket är intakt. Om spiken tas bort kommer gummiblandningen att täta hålet.

Fungerar som vanliga däck

Till skillnad från run-flat-däck behöver däcksidan inte förstärkas, och därför fungerar däcket precis som ett vanligt standarddäck. Inga komprommisser med hårda stötiga däck med andra ord.

Däcken kommer att standardmonteras på vissa Volkswagenmodeller redan i år, meddelar Michelin. Tekniken kan användas i stort sett alla Michelindäck utan att kostnaden skjuter i höjden, och den nya gummiblandningen kommer att introduceras gradvis i större delen av Michelins utbud.

Sparar vikt och plats

Förutom den uppenbara fördelen att man ska slippa punkteringar behöver bilar med de här däcken inte utrustat med reservdäck och domkraft. Bilen blir cirka 30 kilo lättare, och omkring 80 liter bagageutrymme frigörs.

Lämna ett svar