Seat Leon ST Cupra är den nya drömkombin

Kombiversionen av Seat Leon är en mycket förnuftig bil. Modellen har tekniken gemensam med koncernsyskonen Volkswagen Golf och Skoda Octavia.

Det betyder kvalitetskänsla och många praktiska lösningar. Dessutom är Leon en säker bil som fick höga poäng i Euro Ncaps krocktester.

Nu, när Cupraversionen kommer, blir den dessutom rolig.

280 pigga kusar

Motorn i Cupra är en tvåliters turbomotor med variabla kamaxeltider.

Den ger enligt Seat 280 hästkrafter och ett vridmoment på 350 Nm. 0–100 km/h går på kvicka 6,0 sekunder om bilen är utrustad med dubbelkopplingslåda.

Den framhjulsdrivna bilen har fått en ny differentialspärr som ska göra bilen mer lättkörd och snabbare i kurvorna.

Differentialspärren är elektroniskt kontrollerad och kan bromsa kraften till ett hjul en kraft på upp till 1 600 Newtonmeter.

I extremfall kan 100 procent av kraften dirigeras till ett framhjul. Systemet är integrerat med ESP och EDS.

Stänga av antisladden

Hos Leon ST Cupra finns går ESP-systemet att använda i tre lägen.

Vid till exempel bankörning finns även möjligheten att stänga av systemet i två steg. I första steget kopplas antispinn ur och ESP går in i sportläge. I det andra läget kopplas ESP helt ur.

Bränsleförbrukningen anges till 6,6 liter per tio mils blandad körning med DSG-låda och 6,7 liter med manuell växellåda. Detta motsvarar koldioxidutsläpp på 154-157 gram per kilometer.

Några tusenlappar dyrare än femdörrars-versionen

Leon ST Cupra har en grill med större luftintag, LED-strålkastare, 19-tumsfälgar, svarta backspegelkåpor, bakkantsspoiler, diffusor bak och dubbla utblås.

Priset är satt från 292 900 krornor, alltså bara 7 000 kronor mer än för femdörrarsversionen. Med DSG-låda är priset från 307 400 kronor.

Lämna ett svar