Seat byter sportigt mot familjen

När Ferdinand Piëch styrde Volkswagen-koncernen ville han att Seat skulle vara den sportiga familjemedlemman. Piëch hade en viss förkärlek till Alfa Romeo som han påstods vilja köpa från Fiat. När det inte gick försökte Piëch få spanska Seat att ta samma plats på bilmarknaden. Seat var en del av Audi under åren 2002-2007 och hade olika slogans och marknadsföringsknep för sig för att visa sin ”sportighet”.

Det gick sisådär.

Seats vd Jürgen Stackmann har fått helt andra direktiv. Vändningen kom med dagens Seat Leon som är märkets klart bäst säljande modell sedan den passerat lilla Ibiza. Nya Leon och kanske speciellt kombiversionen av bilen var enligt Stackmann ”en magisk vändpunkt” för Seat. Efter år av röda siffror i resultaträkningen kunde Seat visa på vinst, för första gången på sju år, för första kvartalet i år.

Flyttade till Barcelona

Ett annat viktigt beslut har varit att flytta produktionen av Audi Q3 till Seat-fabriken i Barcelona. Flytten har betytt ett större fokus på kvalitet och hela produktionen i fabriken har förbättrats.

Och det kommer mer i samma anda från Seat.

Enligt Stackmann ska Seat särskilja sig inom VW-familjen med en mera tydlig och utåtriktad design och vara bättre på ny teknik.

Närmast planerar Seat att lansera en ny liten suv – en bil i den klart mest attraktiva bilklassen för tillfället. Den ska säkra vinsten och utvecklingen för Seat.

Lämna ett svar