Sänkta hastigheter gav färre trafikdöda

Det är en ny rapport som Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, skrivit som visar på sambandet mellan hastigheter och dödsolyckor. Man har undersökt långtidseffekter av att ändra hastighetsgränserna på olika typer av vägar.

När man sänkte från 90 till 80 km/h på sämre landsvägssträckor, och dessutom justerade hastigheterna på bättre motorvägar och så kallade 2+1-vägar, som växelvis har en eller två filer i olika körriktningar, blev antalet sparade liv per år 17.

Då hade man sänkt hastigheten från 110 till 100 km/h på vissa 2+1-vägar och höjt från 90 100 till km/h på andra. Likaså höjde man från 110 till 120 km/h på vissa sträckor på bra motorvägar.

Fler döda på andra sträckor

Däremot ökade antalet skadade på de sträckor där hastigheterna ökade.

– Trafikverkets justeringar av hastigheterna har varit ett viktigt steg för att minska antalet döda, säger Anna Vadeby, forskare på VTI som ligger bakom rapporten.

Förra året omkom 270 personer i trafiken i Sverige, vilket gör Sverige till ett av de trafiksäkraste länderna i världen.

Antalet döda i trafiken har dessutom minskat kraftigt de senaste decennierna. Men det beror inte bara på hastigheten. Säkrare och bättre vägar och bilar är också en förklaring.

Lämna ett svar