Säkrare vägräcken för motorcyklar på gång

Det är försäkringsbolaget Folksam som använt Statens väg- och transportinstituts krockbana i Linköping för att testa en ny form av vägräcken.

– Folksams tester med just motorcykel och vägräcken är de första som någonsin har gjorts i Sverige, det här öppnar också upp för en fortsättning, säger Jan Wenäll, forskningsingenjör på VTI:s krockbana, i ett pressmeddelande.

Totalt har fyra fullskaliga krockprover med olika skydd monterade på vägräcket genomförts. Testerna ledde fram till ett avslutande test där räckets ovansida skyddades med plast – allt för att få då få utstickande saker som möjligt som kunde få motorcyklisten att fastna i räcket.

Prototyp

– Även om detta ännu bara rör sig om en enklare prototyp, så tror jag att det här är första gången som vi verkligen har en funktionsduglig idé om hur man effektivt kan minska skadorna på en motorcyklist som krockar med ett vägräcke.

– Jag har sett att många omkomna motorcyklister slår sig illa på räckets ovansida och att armar och ben riskerar att hamna på räckets baksida och trassla in sig i stolpar, säger Jan Wenäll.

I dag krockprovas alla vägräcken men där inkluderas inte motorcyklar helt och hållet. Testerna som nu gjorts kan vara ett första steg mot att även utvärdera räcken efter hur de klarar av att skydda hojåkare. Resultaten kan också användas för andra typer av stolpar och räcken i trafiken som är farliga för hojåkare, cyklister och mopedister.

Lämna ett svar