Så ska motorcyklarna upptäckas i trafiken

Motorcyklar är svåra att upptäcka i trafiken. Och genom åren har det funnits olika teorier om hur synligheten ska förbättras. Nu har Väg- och Trafikinstitutet, VTI, undersökt om gult glas påhalvljuset gör motorcyklarna lättare att se.

– En bidragande orsak till dödsolyckor eller andra allvarliga incidenter kan vara andra trafikanters svårigheter att upptäcka motorcyklister och korrekt bedöma deras position och hastighet, säger Christopher Patten som är forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Top Gear – här är 10 klassiska ögonblick

 

Enligt Transportstyrelsen finns det cirka 285 000 motorcyklar i trafik. Under 2012 omkom 31 motorcyklister och året före det förlolyckades 46 personer. Och ungefär hälften av alla motorcyklister som dödas i trafiken gör det vid en kollision med andra motorfordon.

Målet med VTI-undersökning var att undersöka om det är möjligt att öka synbarheten genom att använda en särskild prexiglasskiva framför motorcykelns halvljus.

Resultaten av undersökning tyder på att svaret är ja, i vissa situationer. Men det finns fortfarande en viss osäkerhet kopplat till olika trafiksituationer, väder och ljus.

Allra bäst synbarhet uppnåddes då en gul kåpa kombinerades med vitt halvljus på samma motorcykel.

Lämna ett svar