Så bra är Volvos nya trecylindriga motor

Volvo arbetar för fullt med lanseringen av de nya stora bilarna – som XC90 och nya V90. Men bakom kulisserna pågår det fler väldigt intressanta projekt.

ALLT OM BILAR har testkört den trecylindriga motor som utvecklats från den nya fyrcylindriga motorfamiljen, VEA.

Trean ska sitta i alla kommande bilar från 40- till 60-serien, när de bilarna kommer på Volvos nya skalbara plattform.

Ska passa nya plattformen

Den nya motorn är ett resultat av Volvos projekt för att hitta en ny liten motor som ersättare till den 1,6-litersmotor som Volvo köpte av Ford.

Och hela projektet har handlat om så mycket mer än att bara skala bort en cylinder. Hela motorn har utvecklats för att passa den nya plattformen och alla typer av varianter på elektrifiering.

Dessutom ska motorn passa in i Volvos motorfabriker. Nytt är också att motorn nu kommer att installeras på samma sätt i de nya bilarna, vilket minimerar antalet varianter och anpassningar.

Här kommer Volvo att kunna spara massor av pengar på en enklare och bättre produktion.

Förberedd för hybriddrift

Ute på Volvos egen testbana inne på Torslanda-området får vi möjlighet att testköra den nya motorn, monterad i en V40 och med sexväxlad manuell växellåda.

Motorn är inte verifierad och inte alls optimerad varken för växellåda eller bil.

Ljudet ska också trimmas till och enligt projektledaren Håkan Björnsson finns det en lång åtgärdslista.

Ändå. Volvo har visat att de på kort tid kan utveckla en snål bensinmotor. Det är nytt ventilsystem, ny vattenpump, ny oljepump för lägre friktion. Volvo har också lyckats få in en balansaxel i motorblocket.

Motorn är helt förberedd för olika typer av elektrifiering – allt från så kallad mildhybrider till laddhybrider.

60-serien och mindre bilar

I en nära framtid kommer vi att se motorn på alla mindre Volvo-bilar, från 60-serien och neråt, och även om Volvo inte kan säga det nu är det klart att motorn ska kunna byggas i den nya motorfabriken i Kina.

Och så klart monteras i en framtida Geely.

Jag testkör motorn på 156 hästkrafter och får tydliga svar att Volvo lyckats med effektkurvan. Vi pressar bilen på högsta växeln runt den snäva banan – och det fungerar också.

Allt tyder på att Volvo har en motor klar när det är dags för lansering av en ny småbil.

En motor som ska kunna mäta sig med konkurrenterna.

Tidigare har Volvo sagt att de letat efter en motorpartner och att Volvo verkligen tidigt marknadsför den nya motorn, bland annat genom att låta oss testköra, är, gissar jag, för att locka intresserade biltillverkare till Göteborg.

Lämna ett svar