Rost – så skyddar du din bil

En bubbla i lacken eller en rödbrun strimma längs hjulhusen – det kan vara tecken på att din bil är på väg att gå en för tidig död till mötes.

De flesta tillverkarna erbjuder numera rostskyddsgaranti i 12 år. Men det finns en hake. Reglerna täcker bara rost som kommer inifrån, exempelvis sådan som börjar inuti en balk. I Sverige orsakar det kalla klimatet mest exteriöra skador, och därför blir garantin värdelös för merparten av bilägarna. Men du som drabbats kan ta saken i egna händer.

GUIDE: Så får du bort olika fläckar i bilen

Förebygg rost genom att tvätta

Det kan kännas tröstlöst att tvätta bilen på hösten och vintern, när det ofta räcker med att köra ett par mil innan den blir smutsig igen. Men att rengöra bilen regelbundet gör den faktiskt mindre rostbenägen. På så sätt får du bort grus, salt och andra partiklar som innehåller frätande ämnen som bidrar till att karossen korroderar.

Det är viktigt att komma ihåg att rengöra alla skrymslen i underredet. Dörrarnas vattendräneringshål är utrymmen som många också glömmer. Vill man förhindra att rost utvecklas där kan man rengöra dem med en piprensare eller något annan långsmal borste.

Välj helst ett riktigt bilschampo när du tvättar bilen. Diskmedel och andra produkter kan vara lika effektiva för att rengöra den, men risken finns att lacken torkar ut och blir mer sårbar för påfrestningar. Se också till att byta svamp om den är smutsig, då sand och annan smuts lätt kan orsaka repor. Efteråt kan det vara en god idé att täcka karossen i vax. Det fungerar som en skyddande hinna som stöter bort smuts.

 

GUIDE: Så väljer du rätt olja på macken

Så blir du av med rosten

Om bilen redan börjat rosta går det ibland att råda bot på problemen på egen hand. En av de vanligare skadorna beror på ett så kallat galvsläpp. Det innebär att lacken bubblar upp och spricker så att det bildas ytrost på plåten under.

Sådana skador går att enkelt behandla med små medel, enligt Popular Mechanics. Först använder du ett finkornigt sandpapper, exempelvis ett våtslipark, för att slipa området tills färgen och rosten inte längre syns. Maskera runtomkring rosten med tejp så att du inte skadar resten av lacken. Slipa området jämnt tills det är metallfärgat och rengör med aceton så att all smuts försvinner. Pensla sedan på rostskyddsprimer och följ instruktionerna på burken. Använd därefter ett än mer finkornigt sandpapper och lägg på den grundlack du ska använda. Ovanpå det applicerar du till sist klarlack.

Hur många lager som ska läggas på varierar beroende på vilka produkter du använder, så se till att läsa vad som står på förpackningarna. Man kan aldrig vara helt säker på att rosten inte kommer tillbaka. Men med några timmars jobb borde man kunna hålla den i schack för några år framåt.

I de fall där en rostskada fått stå obehandlad en längre tid kan metallen under lacken börja släppa från karossen i flagor. Då har du ett större problem på halsen, som vanligtvis kräver desto mer jobb och utrustning. Ett alternativ är att byta ut karossdelen i fråga, ett annat är att såga bort det rostdrabbade området för att svetsa dit en ny plåt. Men man ska komma ihåg att en sönderrostad bil sannolikt blivit mindre krocksäker. Därför är det bäst att lämna in den på verkstad för inspektion och reparation.

 

Nya bilar rostar också

Tidningen Auto motor & sport har tagit fram en lista över bilarna med modellår från år 2006 till 2015 som rostar mest respektive minst. Resultatet baseras på en databas där närmare 33 000 ägare fått sätta betyg på rostbeständigheten hos sina fordon. Sedan har man sorterat dem efter märke och plockat bort tillverkarna som fått under 100 betyg.

På listan kan man se att många av de relativt nya fordonen rostat. Sämst klarar sig Kia, där 15 procent av ägarna upplevt problem med rostskyddet. För Dacia är siffran hela 18 procent, men än så länge har man bara fått in 52 svar om märket. I topp ligger Porsche på 0 procent, vilket delvis kan bero på att få av dem är i bruk under vinterhalvåret. Andra bilar från samma koncern är desto sämre på området. Volkswagen och Skoda ligger på 12 respektive 13 procent – betydligt högre än snittet på sex procent.

Intresseorganisationen Motormännen vill se ändrade regler för tillverkarnas rostskyddsgarantier. Innan det sker kommer majoriteten av de drabbade ägarna sannolikt inte att kunna få någon ersättning.

Lämna ett svar