Renault ersätter sin Laguna – med Talisman

Renaults mellanklassbil Laguna har varit på väg ut från bilhallarna en längre tid. Och nu har Renault avslöjat detaljer om ersättaren. Bland annat är namnet satt och bilen har döpts till Talisman. Bilen ersätter både Laguna och Latitude och kommer att få en nyckelroll i Renaults försök att närma sig premiumkonkurrenterna.

I Europa ska Talisman konkurrera med Årets Bil 2015, VW Passat, och Ford Mondeo och i Sverige blir det en konkurrent även till Volvo V60.

Flera av de tekniska finesserna i Talisman har Renault redan visat i nya familjebilen Espace, som till exempel parkeringshjälp, led-lampor och fyrhjulsstyrning. Ordentlig världspremiär blir det för Talisman på bilsalongen i Frankfurt i september och modellen ska sedan lanseras under hösten och vara med i tävlongen om Årets Bil 2016.

Talisman byggs på samma plattform, CMF-CD, som Espace och monteras i fabriken i Douai, som också bygger Espace.

Öka försäljningen i mellanklassen

Försäljningsmålet är satt till drygt 40 000 bilar det första hela försäljningsåret. Tillsammans med nya Espace och kommande ersättare till Koleos ska Talisman sätta fart på Renaults försäljning i mellanklassegmentet.

Att sälja bilar av mellanklasstorlek i Europa är tufft. Förra året backade försäljningen hela 41 procent och Laguna var bara den tionde mest sålda bilen i klassen. Renault väljer också att inte sälja Talisman på vissa marknader, som till exempel Storbritannien och Irland där efterfrågan är extra låg.

Namnet Talisman används redan av Renault i Kina så namnbytet från Laguna är logiskt sett till att Renault vill skapa en modellstruktur för hela världen.

Lämna ett svar