Porsche uppgraderar fabriker för 10 miljarder

Fram till 2020 kommer den tyska biltillverkaren att lägga 1,1 miljarder euro – motsvarande drygt 10 miljarder kronor – på att förnya sin produktion och utveckling.

Pengarna kommer bland annat att gå till den nya motor- och karossanläggning som Porsche bygger intill sin huvudfabrik i Zuffenhausen. I samma veva tar man över produktionen av Cayman, som skötts av Volkswagen.

Nu arbetar Porsche med den sjunde modellserie som väntas rulla ut ur fabrikerna 2020.

Väldigt lönsam verksamhet

Det är ingen hemlighet att det går bra för tillverkaren, vilket bland annat beror på att marginalen på varje fordon är skyhög. Faktum är att Volkswagens dyraste bilar – som Porsche och Audis mest exklusiva alster – är de lönsammaste hörnstenarna i koncernen. Efter fjolårets släpp av kompaktsuven Macan har efterfrågan ökat ytterligare, och i år planerar man att för första gången sälja över 200 000 bilar.

Men uppgifterna om de stora satsningarna kommer också som en del av Porsches strategi att säkra jobben för de drygt 13 000 anställda på fabriken i Zuffenhausen, utvecklingsavdelningen i Weissback och försäljningsdivisionen i Ludwigsburg.

– Porsche står precis som alla andra biltillverkare inför stora utmaningar. Det är därför som vi förbättrar alla processer och sätter rätt kurs i tid, säger företagets vd Mathias Müller.

Lämna ett svar