Porsche 911 – vi testar nya Carrera med turbo

Alla biltillverkare tvingas att bygga mindre motorer för att klara tuffare utsläppsmål, det gäller även sportbilstillverkare som till exempel Porsche.

När nu Porsche 911 Carrera och 911 Carrera S får en ordentlig uppdatering har man tack och lov valt att behålla de sexcylindriga boxermotorerna som är en viktig del av varumärket 911. Man har dock valt att gå ner i cylindervolym från 3,8 till 3,0 liter. För att inte tappa kraft är de nya motorerna nu utrustade med två turboaggregat, ett per cylinderrad.

Jag kör 911 Carrera S både i coupé- och cabrioletversion på härliga solvarma vägar på den spanska ön Teneriffa. Här finns många tusen härliga kurvor uppe i bergen och det finns gott om tillfällen att låta 911 sträcka ut ordentligt.

Och när den gör det går det ibland riktigt fort.

BILDER+BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsches nya Carrera

Massor av kraft utan fördröjning

Den nya motorn har massor av kraft över stora delar av varvtalsregistret.

Maskinen svarar snabbt på kommandon från gaspedalen och någon turbolagg, alltså fördröjning innan effekten kommer, märker jag inte av.

Uppdaterade 911 Carrera S har 420 hästkrafter i sin trelitermotor, det är 20 hästar mer än vad som fanns i den tidigare 3,8-litersmaskinen. Vridmomentet har också ökat tack vare bi-turbon och anges nu till hela 500 Nm som ska finnas tillgängligt mellan 1 700 och 5 000 rpm.

Det är hela 60 Nm mer än i den utgående sugmotorn och det här extra vridmomentet är underbart när jag låter 911 Carrera S rusa upp för branterna på Teneriffa.

Och den extra kraften syns i bilens prestanda: Med den automatiska PDK-lådan och det så kallade Sport Chrono Package accelererar 911 Carrera S nu från 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder. Det är två tiondelar snabbare än med den gamla motorn. Toppfarten anges nu till 308 km/h.

Låter bra – men på ett annat sätt

När det blev känt att Porsche tänkte skrota sin sugmotor på 3,8 liter till förmån för den här mindre turbo motorn var det många som oroade sig för att ljudet skulle bli annorlunda och att därmed ett viktigt element i 911-charmen skulle förpassas till bilhistorien.

Och visst, den nya motorn låter annorlunda än den gamla. Här finns inte samma dova brösttoner som i sugmotorn, inte samma djupa mäktiga klang.

Den nya motorn låter dock modernare – och faktiskt riktigt bra.

Man hör fortfarande tydligt att det handlar om en boxersexa, men nu ackompanjeras den av ett ilsket vinande från turbosnurrorna, ett vinande som börjar kommer så fort man nuddar gaspedalen.

Det här vinandet når sitt crescendo när varvräknaren börjar närma sig rödmarkeringen – då låter det nästan som om det skulle sitta en kompressor i motorn. Tufft. Men på ett annat sätt än förr.

BILDER+BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsches nya Carrera

Aktivt chassi är standard i alla bilarna

Chassit är sig likt från den utgående versionen av 911 Carrera. Det som kallas PASM, Porsche Active Suspension Management, har dock blivit standard på alla Carreror.

Och om man väljer den motorstarkare versionen S kan man nu välja till den fyrhjulsstyrning som förut bara fanns till 911 Turbo och 911 Turbo S. Det funkar så att i lägre hastigheter styr bakhjulen mot framhjulen för att få bilen att styra in snabbare i kurvorna. Det här gör också att bilen blir en aning lättare att manövrera i trånga situationer.

I högre hastigheter styr bakhjulen med framhjulen och skapar därmed känslan av en bil med en lite längre hjulbas. Alltså en ökad stabilitet vid sidoförflyttningar, till exempel vid ett filbyte.

Att Porsche för att få ner CO2-utsläpp och bränsleförbrukning är en självklarhet. Att vissa saker då måste offras, som ljudet från en gamla sugmotorn, är lika självklart. Porsche har dock i och med uppdateringen av 911 Carrera och Carrera S visat att de klarar av förändringar utan att kompromissa med den klassiska 911-känslan. Evolutionen fortsätter.

BILDER+BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsches nya Carrera

Lämna ett svar