Peugeot Fractal ska upplevas med örat

Den lilla eldrivna roadstern Fractal – den är kortare än Peugeot 208 – är byggd för att ge stora upplevelser.

Och det är framför allt hörseln som används när den här konceptbilen ska upplevas. I Fractal ska digitala ljud förstärka körupplevelsen och hjälpa föraren att hantera olika situationer. Ljuden är enligt Peugeot framtagna utifrån vetenskapliga studier om hur människan påverkas av olika typer av ljud.

Vi får inte provsitta bilen, men när vi kikar in ser vi en makalös interiör med kraftfulla och tredimensionella mönster.

Den lilla kupén påminner om en inspelningsstudio som är helt utan akustik. 13 högtalare, bland annat basar i ryggstöden, finns i Fractal.

LÄS MER: Här är Porsches nya superbil

Varnar fotgängare

Och ljuden finns inte bara där för föraren, utan ska också göra Fractal till ”en del av staden”, som Peugeot uttrycker det.

Bland annat ska oliks ljud göra fotgängare varse om när den här elbilen befinner sig i närheten. Här kommer också bilen LED-lampor att samverka i olika ljussignaturer.

Peugeot Fractal drivs av två elmotorer, en placerad på framaxeln och en på bakaxeln. Det gör bilen fyrhjulsdriven.

Totalt levererar motorerna 204 hästkrafter och de får sin kraft från ett litiumjonbetteri som placerats i kardantunneln. Den teoretiska räckvidden uppges till 45 mil. Bilen väger 1 000 kilo och ska klara att accelerera från 0 till 100 km/h på 6,8 sekunder.

Lämna ett svar