OKQ8 åtgärdar diesel som orsakade stopp

Dieselstriden startade i vintras när Kia gick ut och varnade för dieseln på OKQ8 eftersom den orsakat stopp i bränslefilter på vissa modeller. Enligt branschorganisationen Bil Sweden var det inte bara Kias bilar som drabbades av igensatta bränslefilter på grund av dieseln. Totalt sju tillverkare har rapporterat liknande problem, däribland Volvo och Ford.

Kia skickade dieseln på analys till flera oberoende laboratorier – resultaten visade att det var oxiderad RME, ett biodrivmedel baserat på raps, som låg bakom filterstoppen.

Men det avfärdades av OKQ8.

LÄS MER: Dieselbilar långt skitigare än utlovat

”Finns inga bevis”

– Det finns inga bevis att vår diesel är orsaken. Kunder som tankar vår diesel kan vara helt trygga, sa Camilla Slunge Dowling, direktör för hållbarhet på OKQ8, till Dagens Nyheter i december.

Men OKQ8 valde ändå att sänka inblandningen av RME från sju till fem procent. Nu går man ytterligare ett steg längre och blandar i en tillsats i dieseln.

”Tillsatsen av additiv kommer att ha positiva effekter på problemet med filterigensättning hos vissa bilmodeller med särskilda materialval”, skriver OKQ8 i ett pressmeddelande som skickades ut i dag.

Ett igensatt bränslefilter ger sig tillkänna genom att bilen blir kraftlös, och i värsta fall inte går att starta. Är filtret igensatt måste det bytas ut.

Bilmärken som berörts av dieselproblemet är Hyundai, Jaguar, Ford, Kia, Land Rover, Opel och Volvo.

Lämna ett svar