Nytt förbrukningstest i spåren av skandalen

Flera miljöorganisationer har under flera år hävdat att biltillverkarna manipulerar testresultatet gällande förbrukning och partikelutsläpp.

Enligt lobbyorganisationen T&E finns det starka bevis för att VW-gruppen använt den omstridda mjukvaran ända sedan 2009.

Under den perioden har det sålts totalt 40 miljoner bilar med dieselmotorer i Europa vilket motsvarar var sjätte bil på vägen i dag.

T&E menar att EU behöver bygga en oberoende organisation som testar bilarna på samma sätt som görs i USA i Environmental Protection Agency.

Lobbyorganisationen tycker att testerna ska betalas med en avgift på cirka 200 kronor per såld bil. Testerna ska då ge ett EU-godkännande för bilen i samtliga 28 medlemsländer.

T&E menar att skillnaden mellan mätt förbrukning och verklig förbrukning har växt till hela 40 procent under de senaste åren.

LÄS MER: Han avslöjade Volkswagens fusk med preparerade bilar

Cancerogena ämnen i dieselavgaser

Bilmarknaden i Europa är i dag fördelad så att lite mer än hälften av bilarna som säljs har dieselmotorer. Anledningen är att tillverkarna använt dieslarna för att komma ner i CO2-utsläpp och möta EU:s tuffa genomsnittskrav. Men lägre CO2-utsläpp betyder för dieselmotorerna högre utsläpp av de cancerogena NOX-gaserna med en mängd skadliga partiklar.

2017 ska en ny testmetod införas i Europa. Metoden kallas Light Vehicle Test Procedure (WLTP) och den metoden kommer att ge helt andra värden. Den europeiska branschorganisationen ACEA har också arbetat för att införa så kallade RDE-tester där RDE står för Real Driving Emissions.

ACEA menar nu i ett uttalande att de flera gånger stött på EU-kommissionen om att få till RDE-tester men utan resultat.

Ett problem med nya testmetoder är att de kommer att ge högra förbruknings- och utsläppsvärden men biltillverkarna vill då inte straffas av EU för att nivåerna höjs. Istället vill biltillverkarna att dagens gränsvärden ska anpassas uppåt till de nya testmetoderna.

LÄS MER: 9 av 10 nya dieselbilar klarar inte gränsvärden när de körs i verkligheten

Lämna ett svar