Nya vassare Audi S4 – en diskret värstingbil

Under bilsalongen i Frankfurt har flera versioner av nya A4 haft premiär. Bland annat kombin A4 Avant och gasbilen A4 g-tron som sägs ha en räckvidd på upp till 500 kilometer på ren gasdrift.

I Audis monter var det dock prestandabilarna Audi S4 och kombin S4 Avant som väckte mest uppmärksamhet. Och det finns en del siffror som gör S4 och S4 Avant till intressanta bilar.

Starkare men snålare

Motorn är en nyutvecklad bensinmotor på tre liter och 354 hästkrafter, det är 21 hästar mer än i den förra generationen som hade 333 hästar. Vridmomentet i den nya motorn har mätts upp till 500 Nm.

Bilarna har permanent fyrhjulsdrift som standard och en ny åttaväxlad tiptronic-låda. Nya Audi S4 är naturligtvis snabb. 0–100 km/h går enligt Audi på 4,7 sekunder. Toppfarten är satt till 250 km/h.

Samtidigt har S4 och S4 Avant blivit rätt mycket snålare än den tidigare generationen.

Det nya motorn är en del av förklaringen, det handlar dock också om bantad vikt. Tack vare att man använt en hel del lättviktsmaterial väger nya S4 1 630 kilo och kombin S4 Avant 1 675 kilo. Audi S4 ska dra 7,4 liter bränsle per tio mils blandad körning med ett CO2-utsläpp på170 gram per kilometer.

LÄS MER: Jo, nya Audi A4 ÄR en ny bil – tydliga skillnader när vi ser bilen på riktigt

Nytt chassi och olika körlägen

En ny femlänkad hjulupphängning både fram och bak sägs leverera både bra väghållning och låg vikt. Sportfjädringen i S4/S4 Avant är 23 millimeter lägre än den i vanliga A4, och samma markfrigång får S4 och S4 Avant med den adaptiva fjädringen som finns som tillval.

Föraren hanterar den tillsammans med motor, styrning, tiptronic-växellåda och sportdifferentialen, i Audi drive select-systemet som är standard.

Här kan olika körlägen anpassa bilen till olika situationer och personliga preferenser. Vill man köra sportigt väljer man sport och vill man åka bekvämt är det komfortläge som gäller.

Små detaljer skvallrar om prestandan

Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer mellan Audi S4 och S4 Avant från den övriga A4-familjen. Faktum är att man får titta ordentligt i Audis stora monter på Frankfurtsalongen innan man hittar bilarna. Den tydligaste skillnaden mot en vanlig A4 är de fyra avgasutblåsen i bak.

Sen har bilarna också en blygsam diffusor under den bakre stötfångaren, den fått större luftintag, några mattlackerade komponenter och några kromdetaljer. Annars är det inte så mycket mer. Men det är så Audi vill ha det.

– Redan från första dagen har receptet för vår framgång varit en kombination av extraordinär quattro-prestanda, återhållsam design och spjutspetsteknik, säger utvecklingschef Ulrich Hackenberg.

Vill man ha en bil som sticker ut ordentligt får man nog snällt vänta på RS 4 som lär dyka upp inom kort.

Lämna ett svar