Nya bilpoolen – hämta bilen med mobilen

Kör bil utan att äga den. Åka från a till b utan att betala dyra kostnader för bilen. Jo, taxi och traditionella bilpooler är ett alternativ till kollektivtrafiken.

Men nu vill Daimler, som äger Mercedes och Smart, tillsammans med hyrbilsfirman Europcar etablera en helt ny tjänst.

I Stockholm finns det i dag 100 bilar i Car2Go-konceptet och ytterligare 150 rullas ut i dagarna. Car2Go styrs helt från mobilen där du registrerar dig och sen bokar och lånar bilen.

Stockholm först i världen

– Vi smyglanserade tjänsten i december i Stockholm och det har gått över förväntat, säger Peter Ahlgren som är platschef i Stockholm.

– Det är kul att Stockholm blir först i världen med en helt mobilanpassad tjänst.

Peter visar hur enkelt det är att via en app leta upp närmaste bil, boka den, låsa upp den och börja köra.

Konceptet bygger på ett så kallat Home Area där bilarna finns. Du behöver alltså inte ta dig till en speciell plats för att hämta ut bilen, närmsta bil kan stå på parkeringen utanför.

Car2Go:s Home Area är i dag i princip Stockholm innanför tullarna men utökas inom kort till att omfatta även Bromma, Kista/Akalla, Solna och Hammarby sjöstad. Det ska också finnas bilar vid flygplatserna Arlanda och Bromma.

Arlanda från 210 kronor

– Det går att köra från innerstaden ut till Arlanda för 210-250 kronor och det är ett bra pris när vi jämför med andra, säger Peter Ahlgren.

Andreas Leo är presschef för Car2Go globalt och berättar om en offensiv lansering med service i totalt 40 städer i världen vid årets slut. I år ska tjänsten lanseras i Kina.

– Vi ser att kunderna är ungefär desamma över hela världen. Det är mestadels yngre som bor i innerstäderna. Men tjänsten passar också pendlare. Hur den används beror också på hur till exempel priserna för taxi är.

Car2Go testar också ett nytt koncept för lite mer premiumkunder.

– Där kör vi med Mercedes B-klass-bilar och det går att köra mellan olika städer, det är lite mer för affärsresor, säger Andreas Leo.

Lämna ett svar