Nu sponsrar Nissan Champions league

För ett år sedan tog Nissan över som bilpartner och sponsor till UEFA Champions League efter Ford. Och det har, enligt marknadschefen Bastien Schupp, varit ett lärorikt år.

– Vi klev in i Champions League som partner bara för Europa. Men nu har vi tecknat ett globalt avtal på tre år. Vi har en tre annonsplatser globalt och det är totalt 17 veckor där det är matcher., det är det största årliga eventet, berättar Schupp.

* Varför valde ni Champions League?

– Vi vill vara ett bilmärke som står för innovation och spänning, och då vill vi vara i en miljö som förknippas med de orden. Det är de bästa spelarna i de bästa lagen och matcherna visas över hela världen. Vi är också ett globalt varumärke så vi kunde hjälpa Champions League att sprida ännu mer. Räknar man värde på den mediala bevakningen så är 50 procent i Europa och lika mycket utanför Europa.

 

LÄS MER: Bilarna kvinnor helst vill att killar ska köra

 

Helt galet i Malmö

* Betyder det mycket för Nissan i Sverige att Malmö FF är med?

– Ja, och det kommer att bli helt galet när Zlatan kommer till Malmö. Jag var på lottningen i Monte Carlo och det var ett stort jubel från alla från de nordiska länderna när Paris och Malmö kom i samma grupp.

* Hur mycket värderas Champions League-avtalet till?

– Det totala värdet för hela Champions League har beräknats till 150 miljoner euro på hela turneringen med alla matcher. Vi är en av de partners som är med och vi får bland annat elva minuter av reklamen runt planen under en match. Det är helt digitala skyltar. Avtalet omfattar också totalt 1100 bilar som används till shuttleservice och vi är officiell leverantör av transportbilar för evenemangen.

* Elva minuter, det är inte mycket?

– Nej, och det är rätt viktigt vad som händer under de minuterna. Blir det till exempel ett viktigt mål så kommer våra skyltar att synas på massor av bilder och tv-klipp från matchen under flera dagar och över hela världen. I fjolårets final hade vi lite tur då två av målen gjordes när våra skyltar visades.

 

Läs mer: 10 bästa suvarna i olika prisklasser

 

Enkel reklam

* Ni kör rätt enkel reklam, varför då?

– För att det ska uppfattas. 98 procent vet vad Nissan är men inte så mycket mer. Runt arenan arbetar vi enkelt, med enkla budskap. I våra reklamfilmer fokuserar vi på våra crossover, våra transportbilar och våra elbilar. Men även här är det enkelt och tydligt. Vi berättar gärna också om vår nya femårsgaranti på transportbilar.

* Gör ni något mer under matcherna?

– Ja, verkligen. Vi har till exempel personer som får gå in på arenan med flaggan och vifta med den. Det kanske inte låter så märkvärdigt men att få kliva in på en av de här stora arenorna är ett minne för livet. Vi arrangerar också en tävling där man utser de fem snyggaste målen varje vecka.

– Vid finalen i fjol hade vi ett stort event där vi visade upp alla våra elbilar.

I reklamfilmerna syns flera kända spelare. Men det är inte de allra största stjärnorna. Är det ni som väljer spelare och hur tänker ni?

– Ja, vi väljer spelare. Vi ville ha spelare från lite olika världsdelar och vi ville ha kända spelare men inte för kända. Om vi hade haft med Cristiano Ronaldo till exempel så hade allt handlat om honom, då hade inte våra bilar märkts så mycket. Vi ville också ha spelare från olika världsdelar.

– I filmerna har vi valt att fokusera på våra crossovers, transportbilar och elbilar. Det ska också vara en spännande miljö där spelarna och våra ingenjörer ska vara ambassadörer för budskapet.

Svårt med olika avtal

Har det varit enkelt att spela in filmerna med de här spelarna?

– Nej, verkligen inte. Vi var lite naiva där första året och missade att reglera en massa saker i avtalet. Det visade sig att det var väldigt noga med vilka skor de har och det var inte så enkelt som att bara lira i svarta skor. Spelare, klubbar och förbund har en hel del olika avtal att ta hänsyn till och det var inte alls enkelt att få ihop spelarna i en och samma film. Men vi har lärt oss här också, vårt första år var nyttigt på många sätt.

Lämna ett svar