Nu ska Alfa Romeo göra stor comeback

Marchionne har försökt få styrfart på Alfa Romeo tidigare – och misslyckats. Men nu ska det bli av.

I veckan visade Marchionne upp nya Alfa Romeo Giulia och modellen är det första beviset på en satsning som omfattar närmare 40 miljarder kronor. Efter Giulia ska det komma en suv och en stor sedan.

Men räcker det?

I fjol sålde Alfa Romeo totalt endast 68300 bilar och årets försäljning pengar mot att den siffran blir svår att slå. Att jämföra då med Saab som ansågs vara i djup kris och utan allt hopp redan vid en försäljning på knappt 100 000 bilar per år. Det anses också vara svårt för Alfa Romeo att göra vinst på de nya modellerna under de första åren.

Bilanalytikerna gör också jämförelsen med Audi som tog 20 år på sig att växa till ett lönsamt varumärke.

Vill nå 400 000 bilar redan 2018

Sergio Marchionnes aggressiva plan för Alfa Romeo är att nå 400 000 sålda bilar globalt senast 2018 och han hoppas väldigt mycket på försäljningen i USA. Men förutom Giulia och de andra två nya modellerna finns endast Alfa Romeo MiTo och Giulietta i modellfamiljen.

De elakaste analytikerna säger att nostalgi och 40 miljarder kronor inte med säkerhet ger en försäljning på 400 000 bilar per år. Vissa påpekar också att det redan nu hörs röster från den nyrenoverade fabriken utanför Rom om vissa kvalitetsproblem och att det finns bekymmer med Giulia inför lanseringen i höst.

LÄS MER: Här är värstingbilen som ska rädda Alfa

Jeep får stå tillbaka

Andra menar att om Giulia blir en flopp kanske Sergio Marchionne en gång för alla kan lägga undan Alfa Romeo och fokusera på att få ordning på resten av Fiat-Chrysler.

Nyligen avslöjade Chrysler att de flyttat fram en modernisering av Jeep Grand Cherokee i väntan på att Marchionne ska ro i land sitt andra stora projekt – ett samgående med General Motors.

Lämna ett svar