"Nu är det hästkrafter som regerar – igen"

På tisdag öppnar bilsalongen i Genève för motorjournalister från hela världen. För inte så länge sedan visade biltillverkarna upp nya snålare motorer, olika typer av avgasrening, bilar med lägre luftmotstånd och, under E85-boomen, olika tekniker för att anpassa motorer för nya bränslen.

Nu har det svängt igen. Fler hästkrafter och bättre prestanda ska locka publiken till salongen. Det här ska vi få se:

 Bensinmotorer. Är det någon som vill snacka snålt så är det runt nya bensinmotorer. Tre cylindrar, slagvolym på en liter och nya turboaggregat. Bensinmotorn är på väg att ta tillbaka förlorad mark från diesel. Ingen vill prata diesel i dag.

 Elektrifiering. De största bilarna behöver någon form av elektrifiering för att få ner förbrukningen. Olika hybridlösningar, bättre batterier och smartare laddning syns i flera montrar.

 Supersportbilar. Aston Martin ska visa sin nya värsting Vulcan med över 800 hästkrafter. Prislappen är satt till cirka 18 miljoner kronor. Aston Martin förbereder ett samarbete med Mercedes så Vulcan kan bli den sista Aston Martin med V12-motor från Ford-eran.

Aston Martin får konkurrens av bland annat Bentley som ska visa en tvåsitsig sportbil och Audi som visar en ny R8.

Ferrari vill förstås vara med i leken och i 488 GTB finns en V8-turbo på hela 660 hästkrafter. Från svenska Koenigsegg har det ryktats om en ny Agera RS med över 1100 hästkrafter. Men de senaste dagarna har namnet Koenigsegg Regera dykt upp varför många tror att salongens allra värsta supersportbil kommer från Ängelholm.

Lamborghinis nya bil heter Aventador SV och här får vi cirka 750 hästkrafter från en 6,5-liters V12:a.

McLaren väljer att lägga till eldrift på sin P1 och P1 GTR ska bli den snabbaste hybridbilen av alla med totalt 986 hästkrafter. Porsche vill förstås också vara med i hästkraftsleken och förutom en liten Cayman GT ska vi få se nya 911 GT3 RS med 493 hästkrafter och 460 Nm.

Och pratar vi lyx och hästkrafter måste vi också nämna Rolls-Royce som ska visa upp något helt nytt – en Rolls som ska kunna köras ”överallt”.

Vill du hänga med i alla nyheter från Genève så surfa in på vår sajt under den kommande veckan.

Lämna ett svar