Motorentusiaster vallfärdar till mässa

Det är en av Europas största motormässor. I fyra hallar med sammanlagt 41 000 kvadratmeter mässgolv står 500 utställningsfordon från elva länder.

Custom motor show har hållits med olika namn och olika konstellationer i 45 år, säger Fredrik Sjöqvist, projektansvarig.

Vilka är besökarna?

Det är bilintresserade som gillar allt från veteran- och klassiska bilar till nyare bilar och motorsport.

På mässgolvet trängs människor på ytorna som inte upptas av utställningsfordonen.

Utmed väggarna har det slagits upp butiker.

– Jag har varit raggarbrud sedan jag föddes, säger Michaela Hallqvist, 34, som säljer rockabillykläder i en av montrarna.

Vad är det bästa med raggarkulturen?

– Det är så många levnadsglada människor, som kan mycket om bilar. Man träffas i garagen och lyssnar på musik.

Vilken tycker du är den största missuppfattningen?

– Att det enda som raggare gör är att supa. Det är en missuppfattning som folk antagligen har fått när de har kollat på cruisingar.

Utanför de luftkonditionerade, flotta mässlokalerna finns de som skapar missuppfattningen.

Några ungdomar i en raggarbil vevar ner en ruta och skriker glåpord åt polispatrullen som har en kontroll i rondellen till det gigantiska mässområdet.

Det ligger en man och sover på ett lastbilsflak i den sena eftermiddagssolen.

Ett begynnande fyllerus ligger i luften.

– Problemen som finns på stan skapas av en kategori människor som inte besöker mässan. De kommer bara hit för att festa. Vi får mycket kritik men kan inte göra något åt det. Skräpet som de slänger omkring sig kommer inte från oss, säger Fredrik Sjöqvist.

Men arrangörerna har ändå en plan för att hindra olagliga streetrace-tävlingar och burnouts, som går ut på att sladda runt med bilar så att däcken ryker.

– Vi ska ordna något som heter Påsksladden i kväll för att stävja det.

Under lördagsmorgonen inträffade en trafikolycka med tio inblandade bilar, på E18 i höjd med Väse i Värmland. Enligt polisen när en kortege av raggarbilar var på väg till Custom motor show.

– Det är mycket Volvoraggare som kommer hit, säger Andreas Karlsson, 51, som besöker mässan tillsammans med Marika Aitto-Oja.

Vad är en Volvoraggare?

– Det är 20-åringar med kepsar som dricker folköl och kör dängda Volvo 240. Och förstör för oss andra, säger Andreas Karlsson.

Lämna ett svar