Mercedes GLC ska byggas i Finland

Mercedes säljer bilar som aldrig för och det har gett produktionsavdelningen angenäma problem.

Efterfrågan på nya suven GLC är stor och nu väljer Mercedes att flytta produktionen från Bremen i Tyskland till finska Valmets bilfabrik i Uusikaupunki.

Fabriken bygger i dag A-klassbilar till Mercedes men ska från och med 2017 ställa om till GLC.

Mercedes använder i dag tre typer av bilfabriker: egna, projekt tillsammans med en partner och fabriker som enbart tillverkar på kontrakt.

Valmet är den tredje kategorin och fabriken har tidigare bland annat byggt bilar åt Porsche och Saab.

LISTA: 10 bästa suvarna i olika prisklasser

Mercedes vill köra om Audi och BMW

Mercedes målsättning är att köra om Audi och BMW och bli världens största tillverkare av lyx- och premiumbilar.

Och för att lyckas krävs mer produktionskapacitet. Den största fabriken har Mercedes i tyska Sindelfingen där bland annat S-klass byggs.

När GLC flyttar in hos Valmet kommer A-klass att flytta till tyska Rastatt. Valmet var lovade en produktionstakt om 100 000 A-klass per år och Mercedes planerar en liknande volym för GLC. Att Mercedes vill kunna bygga fler GLC beror bland annat på att bilen ska byggas som högerstyrd. Föregångaren GLK fanns inte som högerstyrd. Nu ska GLC kunna säljas även i Storbritannien, som är Mercedes andra största marknad i Europa efter Tyskland.

Övriga Mercedes-fabriker går för fullt och de flesta med treskift. För att kunna fler bilar för Mercedes samtal med fabriker i Ryssland. I dag byggs bland annat transportbilen Sprinter av ryska Kamaz i ett samarbete Mercedes har med GAZ-gruppen.

Lämna ett svar