Led-celler framtiden i Opels nya bilmodeller

Ni som tycker att Xenon-ljus är för skarpt vitt måste börja blunda nu. För nya led-lamporna i fronten på moderna bilar är framtiden. Opel bjöd på en visning av sin led-teknik på nya Opel Astra.

I varje lykta sitter totalt åtta led-celler som styrs individuellt. Opels kamera kallad Opel Eye håller koll på mötande trafik, gatljus, bilar framför och annat som kräver avbländning.

LÄS MER: Vi har provkört kommande Opel Astra

Näst intill dagsljus

Under demonstrationen kör vi Astra i den lilla byn Hornbach och under 50 km/tim eller vid gatljus så bländas led-lamporna ner automatiskt.

När det blir mörkt och farten stiger tänds hela led-strålkastaren. Och det blir näst intill dagsljus nära bilen.

De totalt 16 led-cellerna kan sedan bländas av individuellt så fort kameran i fronten noterar att något är i vägen som kräver avbländning.

När en annan testbil kör om och lägger sig framför syns det tydligt att den framförvarande bilen ”skärs” ut i ljusbilden. Föraren framför besväras inte ens av vårt helljus trots att det är så starkt att lätt lyser upp skogen på sidorna så till den grad bilen framför faktiskt kan köra med släckta ljus trots att det är kolvart ute.

Först i ”billig” modell

Det är flera tillverkare än Opel som provat det här men frågan är om inte Opel blir först med det här i en så pass lite och billig bil som Astra ändå förmodas bli.

Speciellt i Sverige med vår mörka årstid och mycket trafik som kräver avbländning till halvljus stup i kvarten är det här en mycket bra och användbar finess.

För att inte tala om ifall den här tekniken når fram till motorcykeltillverkarna. Då kanske även en modern mc få ett helljus värt namnet.

Lämna ett svar