Läsplattor och mobiler på resan

Det är Sifo som genomfört en undersökning bland föräldrar till barn i åldrarna noll till tio år och deras vanor under bland annat bilresor. Och det är papporna i familjen som är lite mer tillåtande, 79 procent av männen låter sina barn titta på underhållning jämfört med 73 procent av kvinnorna.

Sifo har genomfört undersökningen på uppdrag av Viaplay och tv-distributören kan se att fler och fler tittar på telefoner, datorer eller läsplattor under bilresorna. Allra vanligast är det bland de lite äldre barnen, från sju till tio år.

I undersökningen framkommer också att 92 procent av föräldrarna låter sina barn regelbundet titta på streamingtjänster som Youtube, prenumerationstjänster och gratis play-tjänster.

Det är också vanligare i Stockholm än i andra delar av landet; 80 procent av stockholmarna låter barnen titta på digital underhållning jämfört med 70 procent av föräldrarna i Sydsverige.

 

LÄS MER Så här får du internet i bilen – lös sommarens stora gåta

Mycket underhållning

Här är några fler fakta från undersökningen:

92 % uppger att deras barn ser på olika streamingtjänster varje månad

77 % låter sina barn titta på underhållning på resan

79 % av männen låter sina barn titta på underhållning på resan mot 73 % av kvinnorna

69 % av de med små barn (0-3 år) låter sina barn titta på underhållning på resan. För de med större barn är motsvarande siffra 80 %

80 % av stockholmarna låter sina barn titta på underhållning på resan

23 % tycker att resan med barn är jobbig

34 % av de med små barn (0-3 år) tycker att resan är jobbig

33 % uppger att resan blir jobbigare om barnen inte får tillgång till digital underhållning på resan

Lämna ett svar