Krönika: Ett viktigt beslut för Volkswagen

Volkswagen Sverige gör det enda rätta och plockar in de drabbade bilarna till sina verkstäder.

I Sverige blir det en av de allra största återkallelserna någonsin.

Och det är viktigt att bilägarna verkligen åker in med sin bil och får den åtgärdad.

Så kom det då: det tydliga och raka beskedet till de svenska ägarna av VW-bilar som har den bedrägliga mjukvaran. VW plockar in bilarna till sina verkstäder för att åtgärda problemet, det vill säga plocka bort mjukvaran.

 

Beskedet var väntat och anledningen till att VW dröjt är förstås att de ville ha exakt hela bilden klar för sig och verkligen vara säkra på vilka bilar det gäller och vad som ska åtgärdas. Det handlar också om att avsätta tid i verkstäderna för en total återkallelse av miljontals bilar från VW-gruppen.

Bara i Sverige rör det sig om över 200 000 bilar – de flesta från VW, både person- och transportbilar, men även från syskonmärkena Audi, Skoda och Seat. För svenska VW-verkstäder blir det här en massiv insats som kommer att ta månader att genomföra.

Det som händer nu är ändå viktigt. Viktigt för VW som vill skingra alla misstankar om att det kör runt bilar som det fuskats med. Men också viktigt för dig som bilägare.


Alla åtgärder som VW vill göra på din bil har betydelse för bland annat din garanti. Och även om garantin har gått ut – det här gäller till största delen några år gamla bilar – så är det viktigt att du officiellt får bilen åtgärdad, bland annat för andrahandsvärdet.

Volkswagen meddelade i går att de med hjälp av referensfordon demonstrera för olika myndigheter att ingreppen på bilarna och få den godkänd. Först därefter kommer bilägarna att få ett besked om när det är dags att köra in med bilen till verkstaden. Risken finns alltså att brevet till bilägarna dröjer tre till fyra veckor till.

Vi ska dock komma ihåg att det ännu inte finns några som helst bevis på att VW fuskat med något som har med svensk eller europeisk skattelagstiftning att göra. Hittills handlar skandalen enbart om att VW vill få bättre villkor i USA med sina äldre dieselmotorer. Och mjukvaran har på inget sätt påverkat bilens prestanda eller säkerhet – bara hur den uppträdde under laboratorietester.


VW har alltså inte lurat någon myndighet i Europa – vad vi vet i dag. Ändå är det rätt av VW att plocka in alla bilar, över hela världen. Inte minst för sin egen trovärdighet.

Volkswagens besked om sin åtgärdsplan kom ett par dagar för EU:s deadline och för VW är det här ett första steg till att försöka lägga skandalen bakom sig – att få bort mjukvaran från bilarna.

Lämna ett svar