Kia Sorento tar stora kliv framåt

Nya Kia Sorento, som lanseras i Sverige under våren, är på många sätt en bättre bil än sin föregångare.

Den stora tunga bilen upplevs som både smidig och spänstig när vi provkör på slingriga småvägar utanför Barcelona. Styrningen, som var riktigt trist på den förra generationen av modellen, har byggts om och känns nu riktigt bra.

Komforten har också förbättrats. Man åkte skönt i den förra bilen, men stolarna lämnade en del att önska. I nya Sorento finns inget att klaga på.

Interiören har också lyfts till en annan division. Inredningen är snygg och andas bra kvalitet.

 

BETYG: Så bra är nya Sorento – 10 punkter

Halkar efter konkurrenterna

Men på flera viktiga punkter står det klart att många konkurrenter har kommit längre.

Ett exempel är vikten, som är en av de avgörande faktorerna för bränsleförbrukningen.

I stort sett alla bilar bantas när nya generationer av modellerna kommer. Kia väljer tvärtom att släppa i väg en Sorento som väger mer är sin föregångare.

Ofattbart.

Motorerna är ett annat exempel. Sorento får dras med en gammal 2,2-litersdiesel som enda motoralternativ i Sverige.

I stort sett alla andra suvar går att köpa med fler och modernare maskiner, många kommer också som hybrider. Men inte Sorento.

Säkerhetssystem saknas

Även när det gäller säkerheten fattas ett och annat här. Visst har bilen det nödvändigaste med diverse krockkuddar och antisladdsystem, och visst fick modellen fem stjärnor när den nyligen krocktestades av Euro Ncap.

Men Kia har ännu ingen kökörningsassistent som i kommande Q7 och XC90. Kia upptäcker heller inga fotgängare och modellen går inte att få med autobroms.

Visst kan Kia Sorento vara ett trevligt budgetalternativ till de dyra premiumsuvarna. Men man ska inte tro att man får mer än man betalar för.

BETYG: Så bra är nya Sorento – 10 punkter

Lämna ett svar